Uhvatili radio valove iz svemira koje su možda proizvela inteligentna bića

Foto: Shutterstock

AUSTRALSKI znanstvenici detektirali su radio valove iz svemira čiji je izvor zasad nepoznat, prenosi New Scientist.

Naime, tim astrofizičara sa Sveučilišta Swinburne u Melbourneu pod vodstvom dr. Emily  Petroff još nije siguran što je moglo proizvesti valove koji su trajali otprilike jednu milisekundu, a broj mogućih uzroka je velik. Primjerice, u pitanju bi mogla biti crna rupa u nastajanju, no i  signal nekog inteligentnog bića. U svakom slučaju, radi se o prvoj detekciji valova u realnom vremenu.

Unatoč tome što je njihova provala bila kratkotrajna, proizvela je količinu energije jednaku količini energije koju proizvede Sunce u jednom danu.

"Iako je izvor valova misterija, zasad je sigurno da se isti nalazi 5,5 milijardi svjetlosnih godina udaljen od naše planete te da je ogroman i kataklizmičan", kazala je Petroff koja je istaknula da je najpodobniji izvor radio valova neka neutronska zvijezda velike mase čija rotacija stvara radijaciju.

Još jedan od najvjerojatnijih izvora valova je i zvijezda magnetar, tip neutronske zvijezde s iznimno
jakim magnetskim poljem.

Prvi radiovalovi iz svemira na Zemlji zabilježeni su 2007. godine, no ovo su prvi koji su otkriveni u realnom vremenu. Naime, prethodni su pronađeni tjednima ili godinama nakon stvarnog događaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.