PROŠLE je godine škotska destilerija Ardberg, odlučila poslati svoj viski tamo gdje ga do sad još definitivno nije bilo – u svemir. Tijekom listopada prošle godine na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dovezena je bačva sa sladom iz kojeg bi viski trebao dozrijeti. Projekt su pokrenuli destilerija Ardbeg i američka istraživačka kompanija NanoRacks.
Alkoholni teret je na svemirsku postaju dopremljen u znanstvene svrhe, jer se želi proučiti utjecaj mikro gravitacije na postupak dozrijevanja, prenosi Huffington Post. A dok čekaju rezultate projekta koji će trajati dvije godine, ljudi iz Ardberga lansirali su novi viski pod imenom "Ardberg Galileo" kako bi proslavili Ardbergov izlet u svemir.
Inače, slad iz kojeg nastaje viski sadrži spojeve kao što su terpentini, a daju piću aromu i okus. Proučavati će se njihova interakcija s ostalim molekulama koje igraju ulogu u procesu stvaranja viskija, a istovremeno se provode i dva kontrolna eksperimenta na Zemlji. Inicijatori projekta se nadaju da će doći do otkrića o okusima koja se mogu primijeniti i na neke druge proizvode, poput parfema i hrane.