Smaragdi, rubini i safiri: Na vrhovima Mont Blanca pronašao blago vrijedno nekoliko stotina tisuća dolara

Foto: Shutterstock

I SAM uspon na Mont Blanc, najvišu planinu zapadne Europe, veliko je uzbuđenje, no mladom francuskom alpinistu doživljaj je bio pojačan i dodatnim otkrićem, piše The Guardian.

On je, naime, tijekom uspona na Mont Blanc pronašao metalnu kutijicu u kojoj se skrivao dragocjen sadržaj. Oko stotinu dragulja, uključujući smaragde, rubine i safire, ležali su prekriveni snijegom i ledom na obroncima pedesetak godina.

U kutijici su bili raspoređeni u male torbice, a na nekima od njih pisalo je "Made in India". Uskoro su stručnjaci procijenili kako je pronađeno blago vrijedno oko 246 tisuća eura.

Misterij nalazišta blaga također je brzo riješen. Godine 1950. i 1966. srušila su se dva indijska zrakoplova upravo na tom prostoru, a broj žrtava iznosio je ukupno više od stotinu i pedeset. U nesreći 1966. poginuo je i jedan od začetnika indijskog nuklearnog programa, Homi Jehangir Bhaba, a među olupinama zrakoplova pronađena su i pisma povjerljivog sadržaja u vlasništvu indijskog Ministarstva vanjskih poslova.
Vjeruje se kako je kutijica s dragim kamenjem bila u vlasništvu upravo jedne od žrtava tih nesreća. Nalaznik je blago, nakon spuštanja s planine, predao lokalnim vlastima koje se još uvijek trude pronaći obitelj vlasnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.