Ruski tajkun, bogati šeik ili jedan od osam mogućih Amerikanaca: Tko je kupio "Krik"?

"KRIK" Edvarda Muncha prodan je u srijedu na Sothebyjevoj aukciji za rekordnih 120 milijuna dolara. Tako je "Krik" postao najskuplje umjetničko djelo ikad prodano na aukciji. Sva pažnja bila je usmjerena na djelo, ali i imućnog kupca koji je preko posrednika izdvojio pozamašnu svotu da bi kupio djelo. Naravno, identitet bogataša ostao je tajan, a direktor Sothebyja medijima je poručio da neće odati nijedan podatak kupca.

Budući da je posrednik u kupnji bio Charlie Moffett, koji se inače nadmeće većinom za američke kupce, pretpostavlja se da je novi vlasnik "Krika" neki od američkih bogataša, piše Wall Street Journal. Iako se očekivalo da će koštati 80 milijuna dolara, "Krik" je zaradio 40 milijuna dolara više. Pretpostavlja se da je svega osmero ljudi u Americi dovoljno bogato da kupi umjetninu za 120 milijuna dolara.

Mogao bi to biti Paul Allen, suosnivač Microsofta ili Ronald Lauder, jedan od najbogatijih Amerikanaca. Moguće je da je slika otišla u ruke ruskog tajkuna ili bogatog šeika. U svakom slučaju, do konkretne informacije nemoguće je doći. "Krik" je dosad bio u vlasništvu Pettera Olsena, koji će novac iskoristiti za otvaranje hotela i muzeja u Munchovu čast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.