Probudio se kao "druga osoba": Ne zna tko je, nikog ne poznaje i govori samo švedski

Screenshot: YouTube

NAKON što je policija u jednoj motelskoj sobi u Palm Springsu pronašla onesviještenog mornaričkog veterana Michaela Thomas Boatwrighta, brzo su ga prevezli u bolnicu, a nakon što se probudio, nije znao tko je i da stvar bude zanimljivija - govorio je samo švedski.

Iako u dokumentima stoji da je Amerikanac iz Floride, Boatwright tvrdi da je njegovo ime Johan EK te da ne prepoznaje prijatelje niti članove obitelji.

Liječnici tvrde da je riječ o tranzitornoj globalnoj amneziji, disocijativnoj fugi (osobe s ovim poremećajem mogu zaboraviti bitne događaje iz svoje prošlosti, ili pak privremeno zaboraviti tko su, ili čak poprimiti novi identitet) ili kombinaciji ova dva poremećaja, ali ne isključuju kako bi se u ovom slučaju moglo raditi o nečem potpuno novom.


Mnogima bi se ova situacija mogla učiniti kao scenarij nekog trilera, ali Boatwright tvrdi da mu sve ovo ne djeluje kao početak neke zabavne avanture već kao deprimirajuća i neizdrživa situacija s kojom se teško nosi.

"Ponekad sam samo tužan, a ponekad bijesan jer nikog ne poznajem", rekao je za The Desert Sun, naravno, uz pomoć prevoditelja.

Možda se samo pretvara


U ovom slučaju postoji i problem njegovog smještaja. Naime, 61-godišnjak nema prihoda, nije zdravstveno osiguran i kod sebe je imao samo 180 dolara. Vlasti su na temelju prikupljenih informacija zaključile kako je riječ o grafičkom dizajneru koji je u Japanu i Kini nekoliko godina predavao engleski, a švedski je naučio kasnije, vjerojatno u periodu kada je osamdesetih boravio u toj zemlji gdje je stekao i diplomu na sveučilištu u Stockholmu.

Naravno, mnogi tvrde da samo pretvara jer ovakvi slučajevi često bude sumnju budući da djeluju kao radnja nekog filma.

Viola Wyler, članica švedsko-američke zajednice koja je upoznala Boatwrighta, tvrdi kako ne vjeruje da svoje stanje lažira, ali dodaje i da nikako ne može biti sigurna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.