Ona je trenutno najpopularnija umjetnica na svijetu, a već godinama živi na psihijatrijskoj klinici

Screenshot: YouTube

LJUBITELJI umjetnosti rekli su svoje - najpopularnija umjetnica na svijetu trenutno je Yayoi Kusama, 86-godišnja Japanka, objavio je to magazin Art. Osim prema rezultatima glasovanja čitatelja, Kusama je izabrana i na temelju istraživanja posjećenosti izložbi; njene izložbe bile su najposjećenije na svijetu u prethodnoj godini.

Točnije, u prosjeku je njene izložbe u prošloj godini dnevno posjećivalo oko devet tisuća ljudi, a samo izložbu pod nazivom "Beskrajna opsesija", koja je u 2014. bila na svjetskoj turneji, vidjelo je više od dva milijuna posjetitelja.

"Kusama je fenomen. Ona je jedina umjetnica koja prodaje svoja djela na svim kontinentima. Ona je rijedak slučaj u pogledu kredibiliteta koji ima u svijetu umjetnosti, ali je i izuzetno popularna među širokim masama", rekao je to Glenn Scott Wright, zamjenik direktora galerije Victoria Miro, koja zastupa Kusamu u Velikoj Britaniji.

Kusama je postala popularna još 60-tih godina prošlog stoljeća kada je izlagala, između ostalih, i s Andyjem Warholom. O njenoj ogromnoj globalnoj popularnosti govori i podatak da je publika u New Yorku 2013. godine čak osam sati čekala u redu kako bi vidjela njenu izložbu "beskrajnih soba" napravljenih od ogledala i svjetlosnih efekata (o njenom radu više možete saznati ovdje).

Od 1977. Kusama, svojevoljno, živi na psihijatrijskoj klinici Seiwa u Tokiju, u blizini koje se nalazi i njen studio. "Da nema umjetnosti, odavno bih sebi oduzela život", izjavila je svojevremeno.

Inače, magazin Art u istom je broju objavio i listu najposjećenijih svjetskih kulturnih institucija - prvi je, sedmi put zaredom, pariški Louvre s više od devet milijuna posjetitelja u prošloj godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.