Objašnjavali su ljudima kako skidati filmove s interneta, a sad im prijeti šest godina zatvora

Screenshot: YouTube

DANSKA policija uhitila je dvojicu muškaraca koje se sumnjiči da su upravljali stranicama povezanima s open-source programom Popcorn Time, koji dodaje user-friendly pročelje BitTorrentu, zbog čega je cijeli proces traženja, skidanja i gledanja video Torrenta iznimno jednostavan. Dvije domene, Popcorntime.dk i Popcorn-time.dk sad su ugašene, no njihove kopije na Wayback Machineu pokazuju da su one bile samo informativne stranice te nisu nudile materijale koji krše autorska prava niti bilo koju verziju Popcorn Timea. Obje stranice upozoravale su svoje korisnike o potencijalnom kršenju autorskih prava.

Muškarci su optuženi za "distribuciju znanja i uputa o tome kako steći ilegalne sadržaje na internetu", piše TorrentFreak. Obojica su priznali krivnju za ta djela. Distribucija informacija smatra se ozbiljnim kršenjem danskog zakona o autorskim pravima, pa bi dvojac mogao biti kažnjen po članku 299b Kaznenog zakona, koji propisuje zatvorsku kaznu od šest godina. To je uistinu prestroga kazna za davanje uputa kako koristiti neki program, no manja u takvim slučajevima nije propisana.

Cobbler Nevada LLC najavio je da će pokušati raskrinkati korisnike koji su gledali filmove online. Sličan slučaj već se dogodio u Velikoj Britaniji, gdje je utvrđeno da su stranice koje su nudile skidanje Popcorn Timea sudjelovale u kršenju autorskih prava. U travnju ove godine engleski Visoki sud naredio je blokiranje niza stranica zbog tog razloga. Međutim, u tim slučajevima stranice su nudile skidanje Popcorn Timea, dok u ovom danskom slučaju to nije tako.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.