Neobična presuda: Amerikancu 7,2 milijuna dolara odštete zbog bolesti izazvane kokicama



JEDAN je muškarac iz Kolorada još 2007. razvio neobičnu plućnu bolest zbog koje mu je otežano izdisanje zraka. Riječ je o vrsti opstruktivne bolesti pluća koja je neizlječiva, a muškarac ju je, čini se, zadobio zbog kokica.

Takvog je stava bio i američki savezni sud koji je donio odluku da se oboljelom muškarcu isplati 7,2 milijuna dolara odštete jer je obolio udišući kemikaliju koja se koristi kod aromatiziranja kokica za pečenje u mikrovalnoj pećnici, prenosi BBC. Porota se složila s tvrdnjama 59-godišnjeg Waynea Watsona da je proizvođač kokica s okusom maslaca i lanac samoposluživanja koji ih je prodavao, trebao imati etikete s upozorenjem na opasnost od udisanja diacetila, koja se koristi za davanje umjetnog okusa maslaca kokicama.

Odvjetnici proizvođača kokica su tvrdili da Watson ima zdravstvene probleme zbog toga što je godinama radio s kemikalijama za čišćenje tepiha. Ta je presuda posljednja u nizu uspješnih parnica u zadnjih 15 godina u kojima je sporna kemikalija diacetil povezivana sa zdravstvenim problemima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.