Ne žele "vjersku" buku: Udruga "Želim miran život" nagradnom igrom bori se protiv buke crkvenih zvona

Foto: Shutterstock

JEDNA od osnovnih ljudskih potreba danas je svakako stanovanje, o čijem podmirenju ovisi ukupni životni standard. Na kvalitetu života utječu i osobine susjedstva, a buka je svakako jedna od važnijih osobina. Uobičajeno je mišljenje da se na buku "navikne" nakon duže izloženosti potpuno je pogrešno. Naime, ljudski se organizam ne može naviknuti na buku kao niti na bilo koje drugo zagađenje.

Ljudi stoga za stanovanje uglavnom odabiru mirna stambena naselja kako bi se izbjegao problem s bukom, no postoji i jedan izvor buke koji nije zakonski reguliran. To je buka crkvenih zvona odnosno "vjerska" buka. Ona je, ističu u udruzi "Želim miran život" preglasna, prečesta, u krivo vrijeme i predugo traje.



Dodaju kako jutarnja zvonjenja u 5 ili 6 ujutro imaju razinu buke od 70-80 dBA u trajanju od dvije minute. Impulsna buka zvučnog označavanja vremena svakih 15 minuta razine je 60-70 dBA. To je svakodnevna realnost naoko mirnih stambenih naselja (primjerice u Zagrebu Malešnica, Retkovec, Trnovčica, Savski Gaj, Granešina, u Splitu Mertojak, Trstenik).

Kako bi što više upozorili na problem buke crkvenih zvona, udruga je organizirala  nagradnu igru pod nazivom "Dokumentiraj buku crkvenih zvona i osvoji poklon zvukomjer". Detalji nagradne igre se mogu vidjeti na web stranici udruge www.zmz.hr.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.