Nakon 11 godina istrage: Detektiv uvjeren da je riješio slučaj Jacka Trbosjeka

Foto: Press

VIŠE od 125 godina, serija ubojstava Jacka Trbosjeka, bila je tema mnogih knjiga, filmova, ali i rasprava onih koji su pokušali riješiti ovaj misteriozni slučaj.

Nakon godina istraživanja, umirovljeni detektiv uvjeren je da je upravo on pronašao krivca većine ubojstava pripisanih zloglasnom "Jacku".

Podsjetimo, prijašnjih godina mnogi su razvijali teorije o tome tko stoji iza ubojstava koja su se dogodila krajem 19. stoljeća. Neki tvrde kako je riječ o Vincentu Van Goghu, drugi književniku Lewisu Carrollu, a treći rođaku kraljice Victorije.

Jedanaest godina duga istraga

No, Trevor Marriott tvrdi da je nakon 11 godina istraživanja otkrio kako je riječ o njemačkom mornaru Carlu Feigenbaumu.

Detektiv Marriott iz Bedfordshirea u Engleskoj za britanski je portal Express izjavio kako je do zaključka došao analizom starih dokumenata i zahvaljujući modernoj forenzici. Dodaje i kako su Hollywood i mitovi oko samog slučaja godinama u potpunosti iskrivili mnoge činjenice.

Naime, između 31. kolovoza i 9. studenog 1888., pet žena (Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes i Mary Jane Kelly), na smrt su izbodene u londonskoj četvrti Whitechapel. To su činjenice.


Međutim, sve ostalo pokazalo se kao veliki problem za detektiva koji je prije dvije godine sudski je morao doći do dokumenata Scotland Yarda koji sadrže brojne bilješke i izjave svjedoka, piše Telegraph.

Novi dokazi

Prije nego je došao do dokumenata, Marriott je već sumnjao na Feigenbauma, mornara koji je često boravio u luci u blizini gradske četvrti u kojoj su se dogodila ubojstva.

Novi dokumenti pokazuju kako teorija o ubojici koji je žrtvama vadio organe ne drži vodu, a upravo je to bio ključni element u istragama koje su prethodile Marriottovim. Naime, mnogi su smatrali kako je ubojica poznavao medicinu. Razmaci između ubojstava ukazuju na to kako je riječ o putniku, a mornari su često vrijeme provodili s prostitutkama u četvrti Whitechapel.

Međutim, jedan od najvećih dokaza je izjava Feigenbaumova odvjetnika koji je jednom prilikom reporterima izjavio kako je njegov klijent priznao ubojstva rekavši kako ga je "bolest natjerala na ubijanje žena". I zaista, Feigenbaum je 1894. u New Yorku osuđen za ubojstva nevezana za ona u Londonu.

"Jack je odgovoran za ubojstva pet žrtava, ali postojala su slična ubojstva prije i poslije onih koja su mu pripisana. U Engleskoj, ali i u Americi i Njemačkoj", rekao je detektiv dodavši kako je priča o dobro odjevenom gospodinu najvjerojatnije urbani mit.

Rupe u teoriji


Ipak, mnogi kritičari tvrde kako u njegovoj teoriji postoje rupe. The Guardian je još 2007. objavio članak u kojem analizira njegovu raniju knjigu, a autor tvrdi kako se i ovom slučaju radi o nedostatku čvrstih dokaza.

"Marriott svoja nagađanja prikazuje kao činjenice i iznosi niz informacija koje nigdje ne vode", stoji u članku.

  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.