Muškarac "starog kova" ili najobičniji sadist i alkoholičar: Nova knjiga otkriva zanimljive detalje o glumačkoj legendi

Foto: What Fresh Lunacy Is This

GLUMAC David Hemmings bio je tek na početku karijere kada se prvi puta susreo s glumačkom legendom Oliverom Reedom. Nedugo nakon što su se upoznali, Reed mu je predložio "zabavnu" igru.

Naime, nakon nekoliko čašica glumac mu je predložio da naglavačke visi s balkona sobe koja se nalazila na drugom katu hotela u kojem su odsjedali i obećao mu da će ga držati. Naivni je Hemmings pristao, ali tvrdi da je Reed sadistički uživao mučeći ga i unatoč tome što ga je na kraju podigao i vratio u sobu, tijekom cijele karijere bio je oprezan.

Obožavao je alkohol

To je jedna od blažih priča koje su se pojavile u autoriziranoj biografiji britanskog glumca Olivera Reeda "What Fresh Lunacy is This?", Roberta Sellersa, a britanska javnost dobila je uvid u često bolesne navike glumca kojeg su mnogi donedavno smatrali benignim pijancem i načelno zabavnom osobom.


"Mogao je popiti 20 čaša piva, svako 'presjeći' žesticom i nakon svega otrčati pola kilometra za okladu. Bio je strašan i nepredvidljiv", rekao je Hemmings, a kolegica sa snimanja filma "Torquay", Jane Merrow, dodala je da je Reed često znao ulaziti u natjecanja u opijanju s osobama za koje je znao da ne mogu ili ne smiju biti.

S druge strane, dobro je poznato njegovo prijateljstvo s Keithom Moonom iz grupe The Who, s kojim je imao "alkoholne maratone" zbog kojih su ih producenti mjuzikla "Tommy" morali držati u različitim hotelima kako se ne bi opijali i upropastili snimanje. Naravno, to im nije pošlo za rukom.

Zlostavljao slabije od sebe


Oni koji su ga bolje poznavali tvrde da je Reed bio sklon sadizmu i da je često znao zlostavljati slabije od sebe. A glumac je oduvijek bio takav. Budući da je bio najjači i najveći u svom razredu, često je zlostavljao svoje vršnjake.


Nova autobiografija otkriva da se godinama njegova narav nije mijenjala pa je tako na snimanju "Olivera!", svog maloljetnog kolegu sa snimanja, Marka Lestera, napio na zabavi koje se održavala nakon završetka filma. Reed je, naime, stavio votku u sok osmogodišnjeg Lestera i napio ga.

"Vratio sam se kući i majka me morala staviti pod hladan tuš. Bilo mi je neopisivo loše", rekao je Lester.

"Žene nisu tu da razmišljaju već da kuhaju i podaju se muškarcima"

No, neki bi sve ove dogodovštine mogli pripisati njegovoj "sklonosti psinama", ali Reed je bio takav i prema vlastitoj djeci. Svog je 12-godišnjeg sina napio, a isto je učinio i osmogodišnjoj kćeri Sari Reed. Često ih je ponižavao, vrijeđao, a tijekom odrastanja često su bili svjedoci njegovih neprestanih opijanja te svađa i fizičkih okršaja sa suprugom koja ga je nakon nekog vremena i napustila.


U knjizi se piše i o njegovoj mizoginiji i šovinizmu. Reed je tako poznat i po svojoj izjavi da žene nisu tu da razmišljaju već da kuhaju i podaju se muškarcima.


"Znao je reći: 'Udat ćeš se, roditi i sjediti na jastuku i heklati", rekla je njegova kći Sarah koja je otkrila još jedan neugodan detalj iz djetinjstva.

Naime, kada je bila tinejdžerica, otac ju je odveo u jedan restoran u Londonu i rekao joj da se mora pretvarati da je prostitutka koju je on unajmio, a tako ju je predstavio i nekim ljudima s kojim se tu večer susreo.

Teško djetinjstvo

Njegovu mržnju prema ženama mnogi objašnjavaju nesretnim djetinjstvom. Naime, Reed je bio dijete razvedenih roditelja, a majka ga je često ostavljala zbog brojnih ljubavnika. Mrzio je oca kojeg je smatrao kukavicom jer je početkom Drugog svjetskog rata odbio otići u vojsku. Mnogi tvrde da je njegov macho stav ustvario bio samo način da dokaže da je veći muškarac od svog oca.

Njegov brat David tvrdi da je Oliver od malih nogu naučio da je život okrutan i da samo najjači opstaju dok slabiji postaju žrtve ugnjetavanja. Nikada nije bježao od fizičkih obračuna i neprestano je dokazivao muškost.

Bio je takav do kraja života. Za vrijeme snimanja "Gladijatora", samo nekoliko sati prije nego je doživio srčani udar, 61-godišnji Reed obarao je ruke s puno mlađim mornarima u jednom baru na Malti. Kombinacija fizičkog napora i ogromnih količina alkohola, na posljetku mu je presudila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.