Maradonizam, Woodizam i Jediizam: Upoznajte 10 najbizarnijih religija na svijetu

OSIM što je poznat kao solidan glumac, ime Toma Cruisea u zadnjih se nekoliko godina ipak najviše povezuje s religijom pod imenom scijentologija. Glumac je postao drugi čovjek Scijentološke crkve, koja je u jednom trenutku preuzela potpunu kontrolu nad njegovim privatnim, ali i profesionalnim životom. On je, s druge strane, Crkvi poslužio kao izvrsna reklama preko koje će steći još veći broj poklonika. No, osim scijentologije postoje još čudnije i bizarnije religije.

Tako Crkva eutanazije zagovara samoubojstvo, a nisu joj strane niti kanibalizam i sodomija dok se Crkvu bivšeg nogometaša Diega Maradone može shvatiti kao kult obožavanja ovog slavnog igrača iz Argentine. Donosimo popis najčudnijih svjetskih religija.

Maradonina crkva ili Maradonizam

Iako je svojim talentom, kreativnošću i energijom zaslužio svoje mjesto na pijedestalu najboljih nogometaša svijeta, Diego Armando Maradona daleko je od božanstva. No, tako ne misli ekipa koja je 30. listopada 1998.godine, na nogometašev 38. rođendan, osnovala  Maradoninu crkvu.
Ona danas, govori se, broji preko sto tisuća članova iz 60 zemalja diljem svijeta. Ukoliko se pitate što biste morali raditi da postanete članom, odgovor je vrlo jednostavan – pripadnici ove Crkve godine broje od 1960., godine Maradoninog rođenja. Također, oni često koriste skraćenicu D10S kao jedno od Maradoninih imena. Ovaj znak čine broj Maradoninog dresa 10 i riječ Dios (bog). Jedna od zapovijedi koje se pridržavaju su: "Neka Diego bude ime sve tvoje djece" i ""Širi vijesti o Maradoninim čudima".

Crkva Eda Wooda ili "Woodizam"

Neki ljudi vjeruju da je njihov spasitelj Isus, drugi vjeruju u Muhameda, treći u Budu, dok je nekima pomogao nekad slavni nogometaš Maradona. No, postoje i oni koji svoje spasenje vide kroz klanjanje američkom redatelju Edu Woodu. Iako on sam nije imao nikakve božanske pretenzije, nije mogao ništa protiv brojnih sljedbenika koji su vjerovali da će im njegovi filmovi pomoći u otkrivanju formule za sretan i pozitivan život. Jedan od najvažnijih rituala "Woodista" jest oblačenje u suprotni spol, jer je i sam Wood u svoje filmove često uključivao transvestite.


Crkva letećeg špageti čudovišta

Svakako, jednu od najbizarnijih religija na svijetu poznatu i kao pastafarijanizam začeo je Bobby Henderson. Nakon odluke kanzaškog državnog odbora za obrazovanje da se u javnim školama predaje kreacionizam kao alternativa evoluciji, Henderson je u otvorenom pismu koje im je poslao odlučio uvesti koncept vjerovanja u natprirodno biće i stvoritelja svijeta koji nalikuje golemim špagetima s mesnim okruglicama. Također, tražio je da se pastafarijanstvo predaje u školama kao jedna od teorija kreacionizma. Neka od vjerovanja ove satirične religije su da se pakao sastoji od ustajale pive, a sve su striptizete u njemu zaražene nekom od spolno prenosivih bolesti.



Crkva eutanazije

Ova morbidna Crkva kreacija je ne odveć normalnog svećenika Chrisa Korde iz Bostona. Cilj organizacije jest naglasiti činjenicu da je svijet prenapučen ljudima, pa je stoga na vama da učinite nešto protiv toga. Kako? Vrlo jednostavno. Sve što trebate učiniti jest prijaviti se na njihovu web stranicu i odreći se svog života kako bi smanjili populaciju. Također, osim samoubojstava, oni odobravaju metode poput abortusa, kanibalizma i sodomije.



Googleova crkva ili "googlizam"

Priča morbidnih religija zahvatila je, nažalost, i jedan od najvećih internetskih pretraživača današnjice. Osnivač ovog popularnog suvremenog kulta je Matt MacPherson. Njegovi sljedbenici vjeruju da je Google "svevideći i sveznajući" te da je upravo najpopularnija internetska tražilica najbliže što će se čovječanstvo približiti božanskom. Na službenoj stranici Googleove crkve može se pronaći i devet činjenica koje dokazuju božansku narav Googlea.



Crkva jedija ili "jediizam"

Jediizam se temelji na jednostavnoj premisi - vjerovanje u filozofiju jedija iz filmskog serijala "Ratovi zvijezda" Georga Lucasa. Iako se ne radi o službenoj religiji, broj jedija širom svijeta zadnjih petnaestak godina u značajnom je porastu pa se tako oko 70 tisuća Australaca deklariralo jedijima. Naravno, oni koji se nazivaju jedijima vjeruju u postojanje "sile", a vode se uglavnom moralnim načelima postavljenim u znanstveno fantastičnom filmskom serijalu.



Religija "Svemirski ljudi"

Želite li im se pridružiti, trebate znati da Ivo Benda, čovjek iz republike Češke, nije samo osnivač ove iznimno bizarne religije. On je i osoba koja može telepatski komunicirati s vanzemaljcima koji konstantno orbitiraju oko zemlje i traže "regrute" koji su dovoljno vrijedni da ih transportiraju u drugu dimenziju. Benda se i sam nada kako će jednom dosegnuti dovoljni stupanj duhovnosti da napokon otputuje s njima.



Religija "Sretna znanost"

Priča Japanca Ryuhoa Okawe počela je vjerovanjem da je moguće učiniti srretnim čitavo pučanstvo, što je prilično naivan, no vrlo pozitivan stav. No, on također vjeruje i u reinkarnaciju natprirodnog bića El Cantarea, kojeg smatra svemogućim ocem svih ljudi, što je također prilično naivan, no ne baš najpozitivniji i najzdraviji stav. Osim toga, neke od tvrdnji iza kojih se krije "Sretna znanost" su i proročanstvo prema kojem će se anđeo Gabriel pojaviti u Bangkoku kroz 50 godina, a za 300-400 godina, mogli bi nas posjetiti i izvanzemaljci. Također, oni slijepo vjeruju kako Sjeverna Koreja i Kina planiraju napasti i kolonizirati Japan.

Crkva heavy metala

Iako se zvuk električnih gitara i bubnjeva u crkvi na prvi pogled čini logičnim koliko i svinjetina na vegetarijanskom vjenčanju, kolumbijska Crkva Pantokratora u Bogoti štuje Boga upravo kroz heavy metal muziku. Četrdesetak članova odjevenih u crnu odjeću i vojničke čizme na prvi pogled više odaju kakve sljedbenike "tamne strane", no oni za sebe kažu da su najobičniji kršćani s nešto drukčijim pogledom na religijske ceremonije. Crkva okuplja ozbiljne vjernike koje predvodi 24-godišnji Cristian Gonzalez, bubnjar i osnivač Crkve. On smatra kako nije dobro trpati ljude u stereotipe te da je potpuno normalno iskazivati poštovanje Kristu kroz heavy metal.


Scijentološka crkva

Prema Wikipediji, scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji o djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Izvorno je uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Nedugo zatim, 1953. godine preusmjerena je kao "primijenjena religijska filozofija". Hubbard je svoju nevjerojatno popularnu, no istovremeno neobično priglupu religiju zasnovao na tezi da je život na Zemlji indirektno stvorilo svemoćno vanzemaljsko biće, Xenu, međugalaktički diktator koji je prije 75 milijuna godina poslao milijarde svojih podanika na Zemlju, smjestio ih uz vulkane i zatim ih pobio hidrogenskim bombama. Ostale su samo njihove duše - thetani - iz kojih se kasnije razvio život na planetu Zemlji. Xenua su njegovi podanici u međuvremenu svrgnuli i zatvorili ga u "elektroničku planinsku zamku" u kojoj boravi do danas. Scijentolozi taj mit 'skrivaju' od javnosti, no kreatori South parka na izvrstan su ga način iskoristili u jednoj od svojih ponajboljih epizoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.