Malo nas je, ali skidamo "k´o veliki": Hrvati se našli među 20 najvećih pirata video igara

Foto: Press

MNOGE to vjerojatno neće posebno iznenaditi, ali Hrvatska se našla među 20 zemalja koje su putem BitTorrenta tijekom tri mjeseca u 2010. i 2011. skinule najveći broj piratskih video igara.

Riječ je o danskom istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Advanced Media and Communication. Valja dodati i kako se ovog puta ne radi o istraživanju ineteresnih skupina koje "friziraju" podatke kako bi javnost uvjerile da je piratizacija veći problem nego uistinu jest.

BitTorrent je u periodu ispitivanja zabilježio preko 12,6 milijuna korisnika iz 250 zemalja, a najveći broj "mušterija" dolazio je iz Rumunjske, Hrvatske, Grčke, Poljske, Ukrajine, Italije, Armenije, Srbije i Portugala. Najviše su se skidale sljedeće igre: "Darksiders", "Fallout: New Vegas", "NBA 2K11", "The Sims 3: Late Night", "Call of Duty: Black Ops" i "Need for Speed: Hot Pursuit".

Istraživači su zaključili i da skidanje potiču dobre kritike video igara, a voditelj istraživanja Anders Drachen dodaje i da su dosadašnje brojke s kojima se često razbacuje previsoke u odnosu na ono što su oni otkrili.

"Izgleda da su još neki rašireni mitovi pogrešni. Naime, većina ljudi ne skida pucačine. Kao što možemo vidjeti, skidaju se i igre za djecu i obitelj", zaključio je Drachen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.