Johnny Štulić: Sviram da ne zaboravim, a situacija na Balkanu mi uvijek pokvari raspoloženje

Screenshot: YouTube

CIJELI Balkan zna za Branimira Johnnyja Štulića, svi znaju Azru i pjesme koje su obilježile cijelu jednu eru ovog područja. No, čini se kako Štulić želi što manje znati o tom području, osim što bi htio naplatiti neke stare dugove, piše B92.

On danas živi u Nizozemskoj, svojevoljno izoliran od medija, svira, ali samo zato da ne zaboravi, i prevodi antičku književnost.

Tužbe zbog povrede autorskih prava

Upravo je ovo potonje bila posljednja vijest koju smo o njemu čuli. Naime, Johnny tuži beogradski Plato Books zbog povrede autorskih prava vezanih uz 14 knjiga antičke književnosti koje je za njih preveo.

"Taj posao je bio 2010. i bio je dogovor da se 1000 kompleta objavi i to je otišlo kroz sve te godine, već u pretprodaji, međutim Plato se na to ne obazire. Oni kažu da su prodali samo 500 komada i evo već tri sajma pokrivaju to", rekao je Štulić.

Šuškalo se da će Štulić podići i tužbu protiv Croatia Recordsa zbog prodaje njegovog autorskog vlasništva. On je odmah rekao kako se ne radi o navodnih 50 milijuna eura: "Ja sam od početka devedesetih prodao milijun albuma. Tada je prosječna cijena bila 25 maraka po kazeti. To se okrenulo bruto 25 milijuna samo do početka devedesetih.


Tužbu, kako kaže, ne može podnijeti samo zato jer nije uspio naći odvjetnika; oni se, tvrdi Štulić, drže skupa.

Bivša rock zvijezda Balkana tvrdi kako nikad nije uspio "naplatiti ni dinara" od svojih autorskih prava, a danas svira samo da ne zaboravi.

Od koncerta u regiji ipak ništa

Demantirao je i tvrdnje da planira održati koncert u Beogradu i dodao: "Ja nikad nisam radio velike stvari. Velike stvari podrazumijevaju velike stvari. Ja sam se držao do 600 ljudi, to je meni dovoljno da se pokrijem i koncert da se čuje, ma pristojno! To se tada i moglo. Jer da sam se ja oslanjao na velike organizacije možda bih mogao godišnje svirati deset koncerata, ali ja se nikad nisam bavio glazbom zbog toga. Meni je to bila igra, kao utakmica i ja sam uvijek govorio da jedva čekam da počne".

O svom sadašnjem sviranju i glazbi, Štulić je ispričao sljedeću prispodobu: "Ako netko izrazi želju da me vidi za milijun nečega i dođe mi u kuću, donese punu vreću kovanica, tresne je o stol i kaže 'ovo je za jedan koncert'. Ja se zajapurim, uši mi pocrvene i ne znam što ću od sebe. Kažem 'jao, dobro, mogu ti nešto odsvirati'. On kaže 'može'. Ja krenem i za pola minute ona kaže 'jao, imam nešto neodložno da obavim', pokupi te zlatnike i više ga nikada ne vidiš. Da nisam otvorio usta napravio bih karijeru, razumijete!"

Balkan zainteresiran za Štulića, ali ne i obrnuto


Na pitanje o srpskoj putovnici koju mu je ponudio srpski premijer Ivica Dačić, Štulić je odgovorio kako je riječ o nekom prošlom vremenu, a situaciju na hrvatskoj i srpskoj političkoj cijeni uopće ne prati jer mu ona uvijek "pokvari raspoloženje".

Štulić smatra da ga nitko ne čeka da napravi koncert na Balkanu, "to su rutinska pitanja koja idu s tim fahom". Ipak, svjestan je kako postoje ljudi koji bi voljeli vidjeti takav povijesni koncert, no on poručuje: "Svakog tjedna netko svira u Beogradu, je li tako? Arena radi non stop. Stvarno ne mislim da je to toliko važno!"



 



 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.