Iako su ga liječnici otpisali, ovaj je dječak danas živ i zdrav

Foto: Klix.ba

SAMI ČUSTOVIĆ rođen je u rujnu 2011. godine u 23. tjednu trudnoće, a težio je samo 605 grama.

Liječnici su bili uvjereni da neće preživjeti porod i Samijeve su roditelje pripremili na najgore. "Nitko od liječnika u bečkoj klinici AKH nije meni kao majci davao nadu da će se Sami roditi živ. Bilo je prerano, rekli su. Šanse da se rodi živ, a kamoli da nakon toga preživi bile su ravne nuli. A naš veliki dječak je uz Božju pomoć imao druge planove. Nikada neću zaboraviti izraz lica doktora koji me poslije poroda došao obavijestiti da se ponekad dogode čuda i da je naš sin upravo priredio jedno. Prema njegovim riječima, Sami je počeo disati sam i proplakao je. Naravno, zbog nerazvijenosti organa, posebno pluća, morao je biti priključen na aparate", ispričala je Samijeva majka Nejra za Klix.ba.

Nakon toga Sami se punih osam mjeseci borio za život. Dane je provodio na intenzivnom odjelu neonatologije, ali i svakim danom polako napredovao. "Usprkos velikim rizicima Sami nikad nije imao niti najmanje krvarenje na mozgu, ductus na srcu se zatvorio sam od sebe u roku od 72 sata. Budući da je zbog nerazvijenih pluća disao uz pomoć sonde, a njegovi organi bili su tako nerazvijeni i maleni, početkom siječnja 2012. Sami je dobio trahealnu kanilu jer doktori više nisu smjeli riskirati intubaciju", dodala je Nejra.

Sami je iz bolnice napokon izašao u svibnju 2012. godine, a otad nije prestao napredovati velikom brzinom. Ipak, čekala ga je još jedna operacija: "U lipnju 2013. tim specijalista napravio je prvi put rekonstrukciju grkljana, uz prisustvo prof. dr. Monniera iz Švicarske. Operacija se sastojala od presađivanja dijela hrskavice rebra na grkljan, da bi se grkljan rekonstruirao. U grkljan se stavio tzv. mold, koji je patent prof. dr. Monniera. On je tom prilikom izvršio operaciju na dotad najmanjem djetetu s trahealnom kanilom", kazala je majka, dodajući da je Samiju u studenom iste godine uklonjena kanila. U tom trenutku njegova je borba okončana.

Danas Sami ima 13 kilograma i u rujnu će proslaviti treći rođendan: "Veliki je dječak i hvala Bogu nema nikakvih posljedica. Nadamo se da će ova priča donijeti osmijeh na lica roditelja i pružiti nadu onima koji imaju djecu s posebnim potrebama", zaključili su njegovi roditelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.