Gdje je nestao Joe Pesci?

Foto: Press

IAKO ga ne bismo mogli nazvati velikom zvijezdom u klasičnom smislu, Joe Pesci jedan je od glumaca koje prepoznaju čak i površni poznavatelji filma.

Neovisno o tome radilo se o komediji, drami, akcijskim filmovima ili filmovima u kojima glumi nadrkanog mafijaša (a po čemu je, zahvaljujući Scorseseu, i najpoznatiji), Pesci je uvijek bio upečatljiv, a kada bi se pojavio u nekoj sceni, najčešće bi njome i dominirao.

I danas je ostao neizbježna pop kulturalna referenca, a čak ga je i Julie Delpy nedavno spomenula rekavši da obožava psihotične ljude i da je oduvijek sanjala o ulozi nalik Pescijevoj u filmu "Goodfellas".

Complex je nedavno objavio članak naslovljen "Misteriozni nestanak Joea Pescija" u kojem se pozabavio karijerom popularnog glumca.

Nekima je vjerojatno poznato, ali Pesci je 1999. odlučio povući se iz svijeta glume i posvetiti se uglavnom projektima do kojih mu je stvarno stalo. Nakon toga vidjeli smo ga u filmovima "The Good Shepherd" i "Love Ranch", a uskoro bi se, u društvu Pacina i De Nira, trebao pojaviti i u "The Irishmanu" čiji datum izlaska nije poznat.

Rijetko daje intervjue i ne pojavljuje se često u javnosti, ali unatoč rijetkim ukazanjima, nitko ga ne naziva "propalom zvijezdom".

Za razliku od nekih svojih kolega od kojih su neki propali, a neki imali samo jedan hit, Pescijevu karijeru teško je definirati. Imao je jake uloge, poznate prijatelje i rijeko je kad bio glavni akter nekih tabloidskih skandala (izuzmemo li prozivanje zbog očitih estetskih zahvata i čudnovatih odjevnih kombinacija).

Nikad nije jasno dao do znanja zašto je napustio glumu, ali svojevremeno se šuškalo da se namjerava baviti glazbom. To i nije toliko veliko iznenađenje jer još 60-ih je svirao gitaru u bendu Joey Dee and the Starliters (u kojem je svojevremeno svirao i mladi Jimi Hendrix).

Njegova kolegica Marisa Tomei nije mogla dovoljno nahvaliti njegovu glazbenu nadarenost: "Ima predivan glas. Kad smo snimali 'Moj rođak Vinny', znao je svirati gitaru i pjevati standarde".

Nažalost, 1998. snimio je i hip-hop album "Vincent LaGuardia Gambini Sings Just for You" koji se pojavio baš u vrijeme njegovog odlaska iz filma.

Kao i mnogi glumci koji su se pojavili u Scorsesejevim filmovima i Pesci je rođen u kvartu u New Jerseyju u kojem je od malih nogu bio okružen talijanskim mafijašima. Još kao dijete pokazivao je interes za glumom, a pojavio se u dječjem showu "Startime Kids" gdje je pokazao svoje plesačke i pjevačke vještine.

Bio je prijatelj s Frankiejem Vallijem i Tommyjem DeVitom iz Four Seasonsa,

Filmski debi bio je "The Death Collector", krimi-drami u kojoj se pojavio uz kolegu Franka Vincenta (Phil Leotardo iz "Sopranosa"). Iako se nije radilo o uspješnom filmu, Pesci se zaputio za Hollywood, ali ubrzo se vratio na istok gdje je vodio jedan restoran u Bronxu.

Za Pescijev uspjeh zaslužan je De Niro koji je pogledao film i preporučio ga Scorseseju koji ga je angažirao u "Razjarenom biku", u ulozi Joea, brata Jakea La Motte, za koju je dobio i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Iako su naredne uloge bile slabije, vratio se 1984. filmom "Bilo jednom u Americi" gdje je ponovno udružio snage s De Nirom.

I premda su osamdesetih svi znali da se radi o kvalitetnom glumcu, sve do 90-ih nije imao mainstream uspjeh, a sve se promijenilo ulogom u "Smrtonosnom oružju 2" gdje je utjelovio iritantnog Lea Getza. Nakon toga uslijedio je "Goodfellas" koji mu je osigurao Oscara, a nakon toga i zapažene uloge u filmovima "Sam u kući, " JFK" i izvrsni "Moj rođak Vinny".

Potonjim filmom mogao je osigurati status glavnog glumca, ali to nije učinio i vratio se na stare staze ulogom u "Kasinu" u kojem je ponovio sve što smo vidjeli u "Dobrim momcima".

Nakon toga, uslijedilo je nekoliko slabijih projekata, povlačenje, a posljednje zapaženije pojavljvanje bila je reklama za Snickers.

I premda govorimo o karijeri koja je imala tek nekoliko stvarno dobrih uloga, Pesci je i danas lik o kojem se priča i čiji se povratak očekuje.

Ostaje vidjeti hoće li se na scenu vratiti filmom "The Irishman" o Franku Sheeranu ili će se, kao i prethodnih godina, samo nakratko pojaviti i ponovno nestati do neke druge reklame.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.