Elvis, Hendrix, Beatlesi - i najpoznatiji su "posuđivali": Ovo su obrade popularnije od originala

NIJEDNA kopija nije toliko dobra kao original, ali u glazbenoj industriji obrada može biti daleko bolja i kvalitetnija, ili barem popularnija, od originalne verzije. Neke od najutjecajnijih glazbenika dvadesetog stoljeća povezujemo s hitovima koji zapravo nisu njihovo djelo, već obrada ranije snimljene pjesme. Elvis, Beatlesi, Santana, Johnny Cash – samo su neki od legendarnih izvođača koju u svojem opusu za najveće hitove imaju pjesme koje uopće nisu njihove. Provjerite koje su pjesme postale vječne tek nakon što su ih obradili određeni glazbeni velikani.

"Killing Me Softly With His Song"

Pjesmu su napisali Charles Fox i Norman Gimbel i izvorno ju je snimila Lori Lieberman '71., ali je postala hit kad ju je otpjevala soul pjevačica Roberta Flack dvije godine kasnije. Roberta je čula "Killing Me Softly" dok je letjela iz New Yorka za Los Angeles, a pjesma je bila dio audio programa dostupnog tokom leta. Oduševila se pjesmom, zapisala tekst i smjernice za svoju verziju, te ubrzo kontaktirala producenta Quincyja Jonesa koji ju je spojio s Foxom. The Fugees su svoju obradu snimili za svoj drugi (i zadnji) album, "The Score", 1995. godine. "Killing Me Softly" je postao jedan od njihovih najvećih hitova i odskočna daska za solo karijeru Lauryn Hill.

"Hound Dog"

Originalni "Hound Dog" snimljen je '52., u izvedbi Willie Mae "Big Mame" Thornton, blues pjevačice. Četiri godine kasnije, pjesmu je obradio Elvis Presley, uz brži tempo i energičnije, a ostalo je povijest – rijetko tko danas "Hound Dog" drži za nešto drugo osim velikog hita Kralja Rock & Rolla. Ova pjesma je vidjela nebrojeno mnogo verzija, prije Elvisa snimljeno je barem pet različitih country verzija, a do 1964., pjesma je obrađena 26 puta. Među izvođačima koji su obradili "Hound Dog" naći ćete Johna Travoltu, Muppete, Erica Claptona, Johna Lennona i Jimija Hendrixa.

"Kiss"

Nije li "Kiss" jedan od glavnih hitova koje je Prince imao u osamdesetima? Da, jest, i Prince je autor ove pjesme, koju je prvotno poklonio bendu Mazarati. Taj je bend predvodio basist Princeovog  pratećeg benda The Revolution, Brown Mark. Kad je čuo snimku Mazaratija, Prince je bio impresioniran, i odlučio uzeti pjesmu natrag, te ju je stavio na svoj album "Parade". Ta verzija zapravo sadrži snimku Mazaratija, jer je Prince samo dodao svoje vokale i snimio dodatnu gitaru. Art of Noise su se udružili sa Tomom Jonesom 1988. godine za svoju verziju, što je također bio veliki hit.

"Twist And Shout"

"Twist And Shout" je poznati hit Beatlesa, ali oni nisu prvi koji su snimili ovu pjesmu, samo su bili najuspješniji s njom. Original je snimio bend Top Notes pod naslovom "Shake It Up, Baby" '61., a godinu dana kasnije, pjesma je postala hit u izvedbi The Isley Brothersa. Beatlesi su svoju verziju snimili dvije godine kasnije, za album "Please, Please Me".

"Piece Of My Heart"

"Piece Of My Heart" se smatra jednim od najprepoznatljivijih hitova Janis Joplin, ali službeno, ta verzija je obrada, i nije ju snimila Janis Joplin kao solo izvođač, već kao glavna pjevačica benda Big Brother and the Holding Company. Originalnu verziju je otpjevala Erma Franklin, starija sestra Arethe Franklin, 1967. godine, i tada je bila umjereni hit. Interpretacija Janis Joplin lansirala je "Piece Of My Heart" u vječnost. Erma je snimila novu verziju '92., nakon što je pjesma korištena u reklami za Levi's.

"Tainted Love"

"Tainted Love" pjesma je koju je napisao Ed Cobb, bivši član grupe "The Four Preps", a otpjevala ju je Gloria Jones 1965. godine, kao B stranu singla "My Bad Boy's Comin' Home". Singl, kao i njegova B strana, bio je komercijalni neuspjeh. Osam godina kasnije, britanski DJ Richard Searling kupio je singlicu na rasprodaji dok je putovao Amerikom, te počeo puštati "Tainted Love" po klubovima, što je potaklo Gloriju Jones da snimi novu verziju '76., ali opet bez uspjeha. Synth-pop duo Soft Cell snimili su svoju verziju '81. i pjesmu pretvorili u svjetski hit. Trideset godina kasnije, Marilyn Manson je snimio svoju verziju kao singl za film "Not Another Teen Movie", i pjesma je opet postala hit, ali verzija Soft Cella se i dalje smatra standardom. To im je ujedno i najveći hit singl.

"Hurt"

"Hurt" je napisao Trent Reznor, pokretačka sila Nine Inch Nailsa, za album "The Downward Spiral" 1994. godine. Kada su 1995. godine Nine Inch Nails bili predgrupa Davidu Bowieju, Bowie je pjevao Hurt skupa s Reznorom pred kraj seta NIN-a. Johnny Cash je svoji verziju snimio 2002., nedugo prije smrti. Star i vidno umoran od života, Cashova interpretacija dala je pjesmi novu jačinu, i potvrdila izreku: "Kad Johhny Cash uzme tvoju pjesmu, onda to više nije tvoja pjesma". Fanovi Nine Inch Nailsa "Hurt" smatraju himnom, glazbena kritika taj singl smatra bitnim dijelom devedesetih, ali Johnny Cash je bio jedinstven i tokom čitave karijere glazbenici su držali da je čast ako Cash otpjeva svoju verziju tvoje pjesme.

"Hey Joe"

"Hey Joe" nije pjesma Jimija Hendrixa? Nije ju napisao, ali njegova verzija je daleko poznatija od bilo koje druge, uključujući original, koji je napisao Billy Roberts iz kalifornijskog garage rock benda The Leaves. Roberts se morao izboriti za autorska prava na pjesmu, jer su postojale spekulacije oko toga da je riječ o starijoj, tradicionalnoj pjesmi, ili da je autor gitarist Chet Powers. Vjeruje se da je Roberts bio inspiriran pjesmama "Baby, Please Don't Go To Town"
Niele Miller, country hita Carla Smitha "Hey, Joe!", te tradicionalne balade "Little Saide", koju je izvodio Johnny Cash. Naravno, nakon što je Hendrix obradio "Hey Joe", to je postala njegova pjesma, a druge verzije su ostala miljama daleko.


"Black Magic Woman"


Pjesmu "Black Magic Woman" napisao je Peter Green iz Fleetwood Maca i objavljena je kao singl u nekoliko zemalja tokom 1968., da bi se godinu dana kasnije pojavila na kompilacijskim albumima benda, "English Rose" za američko tržište, te "The Pious Bird of Good Omen" za britansko. Kad ju je Carlos Santana obradio 1970., pjesma je postala internacionalni hit. Santana je povremeno izvodio "Black Magic Woman" uz gostovanje njezinog autora, Petera Greena, ali posve je očito da većina slušatelja ovu pjesmu smatra Santaninom.

"I Fought The Law"

"I Fought The Law" jedna je od najpopularnijih pjesama The Clasha, a zapravo nije njihova. Originalna verzija pripada Sonnyju Curtisu i njegovom bendu The Crickets i snimljena je 1959. godine, dok su The Clash svoju obradu snimili dvadeset godina kasnije, ali ni oni nisu bili prvi koji su je obradili. Bobby Fuller je snimio svoju obradu 1965., također je postigao hit, ali karijera mu je prerano završila godinu dana nakon objave singla, jer je pronađen mrtav u parkiranom
automobilu, a do danas nije utvrđeno je li bila riječ o nesreći ili samoubojstvu. Kasnije su Green Day obradili "I Fought The Law", ali verzija The Clasha ipak ima najveću popularnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.