Dobrodošli u Donju Vrbavu: Selo u Srbiji gdje se ljudi znaju samo po nadimcima

Foto: donjavrbava.webs.com

MJESTO "gdje svi znaju tvoje ime i uvijek im je drago što te vide" rezervirano je, čini se, ipak samo za televizijske serije. Barem u slučaju srpskog sela Donja Vrbava u kojem živi oko 300 stanovnika.

Naime, u tom selu  nitko od mještana ne zna imena stanovnika već se raspoznaju samo preko nadimka. U tom selu najveće probleme ima poštar, jer ako je pismo adresirano imenom i prezimenom neće ga moći uručiti, jer se svi u selu slažu da "takav ne postoji".

Fascinaciju ovim zanimljivim selom iskazale su i Vesna Pehrat i Đurđina Antonić i odlučile je pretočiti u knjigu pod nazivom "Nadimci u Donjoj Vrbavi kao kulturno i tradicionalno nasljeđe", prenosi srpski Mondo.

One u knjizi navode primjer starog mještanina Ljubinka Joksića kojeg po imenu nitko ne poznaje, ali ako se kaže "Rundo" svi će mještani znati gdje mu je kuća. S druge strane, njegov je sin nazvan Rundovac. Najčešći nadimci u Donjoj Vrbavi su Pevac, Mačak, Kurjak, Prase, Ovan, Zec, Misirka, Zeljov, a postoje i oni "neobičniji" poput: Cicko, Đavo, Trcak, Badžo, Zubonja ili Turčin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.