Cigareta na filmu: Obična reklama ili neizostavni rekvizit nezaboravnih filmskih legendi?

POPULARNA televizijska serija"Momci s Madisona", koja prati priču o izmišljenoj marketinškoj agenciji "Sterling Cooper" u New Yorku, radnjom je smještena u 60-te godine prošlog stoljeća kad su, zbog iznimne popularnosti duhanskih proizvoda, gotovo svi pušili. Naravno, u to vrijeme malo je tko obraćao pozornost na smrtonosne bolesti koje pušenje može uzrokovati, no danas je situacija znatno drukčija.

Ipak, s obzirom da serija prati upravo vremena u kojima je pušenje bilo gotovo pa društvena norma, mnogi govore o tome da su "Momci s Madisona" ništa drugo doli golema reklama za duhanske proizvode.

S druge strane, konzumaciju duhana koji se doista često pojavljuje u seriji, ljudi su počeli shvaćati kao svojevrsnu otegotnu okolnost mnogim stvarnim pušačima. Naime, već se dugo vremena govori o tome da je zbog pušenja u raznim serijama i filmovima ljudima u stvarnom životu mnogo teže prestati pušiti. Zapravo, neki čak idu i toliko daleko da tvrde kako takvi filmovi i serije stvaraju mnogo novih pušača.

Tako jedno novije istraživanje, objavljeno u časopisu "Journal of Neuroscience", govori o tome da ćete, ukoliko pogledate film "Matchstick Men", žudjeti za cigaretom bili pušač ili ne. No, je li to doista tako? Kriviti serije i filmove za stvaranje pušača, pomalo podsjeća na brojna nepoćudna istraživanja koja govore o tome da konzumacija prevelike količine slatkiša stvara nasilnike i čudake ili da će, ukoliko svako jutro konzumiraju losov jezik, svi muškarci imati veća spolovila. Upravo zbog toga, donosimo vam popis od deset filmova čije scene bez dima u kadru, jednostavno ne bi bile toliko dobre.

Dobar,loš i zao

Vjerojatno nema lika u povijesti kinematografije koji s cigaretom u ustima izgleda bolje od Clinta Eastwooda. U filmu "Dobar, loš i zao", Clint puši u gotovo svakoj sceni, a pritom izgleda kao da doista zna što čini.

Pakleni šund

Osim većinom izvrsnog scenarija i nelinearnog, stiliziranog pristupa režiji, Tarantino u svojim filmovima gotovo uvijek uspijeva ukomponirati i pušenje. Najpoznatija "pušačica" svakako mu je glumica Uma Thurman koja je u "Paklenom šundu" utjelovila Miu Wallace.

Dim u lice

Jim Jarmush u filmu tumači pušača koji je odlučio prestati pušiti te posljednju cigaretu odlučuje "pripaliti" s famoznim trgovcem kojeg je utjelovio Harvey Keitel. Izvanredan je svakako Jarmuschev monolog u kojem priča o velikoj ulozi cigarete u filmskoj umjetnosti te načinu na koji glumci u holivudskim filmovima puše.

Diplomac

Zasigurno jedna od najupečatljivijih scena ovog filma iz 1967. godine ona je u kojoj mladog Dustina Hoffmana kao Benjamina s cigaretom u ustima zavodi Anne Bancroft, odnosno, gospođa Robinson.

Sirove strasti

Detektivi Odjela za umorstva iz San Francisca, u ovom trileru istražuju slučaj ubojstva pjevača Johnnyja Boza, kojeg je tijekom seksualnog odnosa šiljkom za led ubila nepoznata žena. Osim famoznog međunožja Sharon Stone, jedna od poznatijih scena jest i njeno ispitivanje u policiji prilikom kojeg vadi, a zatim i pali cigaretu. Nakon što je upozoravaju da je u zgradi zabranjeno pušenje, ona hladno izgovara "Što ćete učiniti, optužiti me za pušenje?"

Lice s ožiljkom

Al Pacinov lik u "Licu s ožiljkom" svakako je jedan od najslavnijih u povijesti kinematografije. Njegov utjecaj vidljiv je u mnogim kasnijim filmovima, jer se nebrojeno mnogo filmskih wannabe-kriminalaca nakon 1983. počelo pozivati na Tonyja Montanu i citirati njegove replike. U filmu ga prilično često možemo vidjeti s cigarom ili cigaretom u ustima. Pa čak i dok pleše.

Dobri momci

U ovoj kriminalističkoj drami Martina Scorsesea iz 1990.godine, pratimo priču stvarnog mafijaškog doušnika Henryja Hilla. De Niro portretira Jimmya Conwaya, suradnika lokalnog mafijaškog "capa" Paula Cicera. Jedna od nezaboravnih scena ona je u kojoj Conway sjedi za šankom i s poremećenim izrazom lica uvlači dimove iz cigarete gotovo ih nikad ne ispuhujući.

Čovjek kojeg nije bilo 

Billy Bob Thornton kao brijač Ed Crane koji ucjenjuje ljubavnika i šefa svoje žene kako bi došao do novca i uložio u kemijsku čistionicu, u ovom je filmu gotovo u svakom kadru s cigaretom u ustima. To je u trenutku izlaska filma 2001. naljutilo mnoge u zdravstvenoj industriji pa su inzistirali da u  njega inkorporira i upozorenje Ministarstva zdravstva. Nakon ovog je filma Billyja Boba Thorntona gotovo nemoguće zamisliti bez cigarete u ustima.

Divlji u srcu

U ovom filmu Nicolas Cage i Laura Dern praktički se ne odvajaju od cigarete. Cageov lik Sailor Ripley čak priznaje da je počeo pušiti s tek četiri godine.

Kava i cigarete

Kako mu i ime govori, ovaj film zorno prikazuje kako je za druženje u kafićima jako bitna  kombinacija iz naslova. Poznati pušači i kavopije koji se pojavljuju u filmu su Tom Waits, Iggy Pop, Cate Blanchett, Bill Murray, Roberto Benigni i mnogi drugi.

True Romance

Kada se na jednom mjestu nađu dvije glumačke legende poput Christophera Walkena i Dennisa Hoppera, stvari jednostavno ne mogu poći po krivu. U sceni iz kultne Scottove akcijske romantične komedije "True Romance", prema scenariju Quentina Tarantina, Dennis Hopper pali posljednju cigaretu u životu i svjestan je toga. Plavičasti dim cijeloj sceni daje posebnu čar, a složili se s tim ili ne, njegov posljednji monolog bio bi "siromašniji" bez dramskih pauza nastalih uvlačenjem dima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.