"Budistički hramovi na Tajlandu leglo su korupcije, droge i zlouporabe moći"

Foto: Shutterstock

PHRA BUDDHA ISSARA budistički je monah posvećen cilju razotkrivanja stanja u budističkim hramovima na Tajlandu, gdje je situacija, kako on navodi, kulminirala najgorim oblicima korupcije te zlouporabe novca, moći i droge, te poziva na radikalne promjene u strahu od urušavanja temelja jedne od najvećih svjetskih religija.
 
Izjave ovog monaha, koji živi u jednom o hramova u okolici Bangkoka, očekivano su uzburkale javnost, međutim, on od tih tvrdnja ne odustaje te navodi da se ogromna novčana sredstva koja dolaze od donacija koriste u potpuno druge svrhe od onih za koje su namijenjeni.
 
"Želim ukazati na ogroman problem i dovesti do toga da se financije bolje nadziru. Najviši vrh naše religije postao je nešto sasvim drugo. Budizam na Tajlandu je otrovano voće", rekao je monah, kako prenosi Independent.
 
"Monasi i njihov imidž čine hramove imunima na kritike"
 
Njegove su izjave izašle u javnost prošlog tjedna nakon što je objelodanjena financijska afera u jednom od hramova, Dhammakaya hramu, čiji su članovi i neki od tamošnjih najmoćnijih političara. To, međutim, nije prvi skandal koji se povezuje s budizmom na Tajlandu. Nedavno je u javnost procuril i nekoliko drugih afera, između ostaloga, i ona povezana s drogom - jedan od monaha uhvaćen je pod sumnjom za posjedovanje 120.000 tableta metamfetamina, a drugi je optužen za ilegalna ulaganja i trgovanje dionicama.
 
"Novac i moć snažno su povezani s hramovima, a njihov imidž i, ponajviše, monasi, čine ih imunima na kritike", objašnjava Sulak Sivaraksa, jedan od budističkih učenika.
 
I on, kao i monah Phra Buddha Issara, poziva na reforme uz navode da je starijim monasima postalo nemoguće kontrolirati financije i ponašanje 300.000 monaha u hramovima koji, očito, nisu imuni na promjene koje nosi kontekst suvremenog  društva i njegova ubrzanog razvoja.
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.