Branko Kockica, Muzički tobogan i Poštanski sandučić: Evo zašto se današnjeg dana mnogi prisjećaju sa sjetom

Foto: Wikipedia

NA današnji su se dan, osim bivše republike i proizvoda minulih vremena, mnogi  vjerojatno prisjetili i TV programa koji je, činilo se, nudio brojne kvalitetne serije i emisije kako za djecu tako i za one odrasle.

Mnoge od njih, zahvaljujući upravo svom sadržaju prepunom neusiljenog humora i britkih dijaloga, danas su dosegle status nedostižnih, a gotovo svaki pokušaj da se u novije vrijeme napravi nešto slično, slikovito rečeno, "prdnuo je u čabar".

Ista situacija bila je i s emisijama za djecu koje su, kako se činilo, radili ljudi koji su živeli za mališane. Minja Subota, Branko Kockica, Ljubivoje Ršumović i Dragan Laković  samo su neki od elitnih autora koji su stvarali dječje emisije koje ni danas nisu izgubile "ono nešto". Nažalost, stanje u društvu i kulturi reflektiralo se i na dječji program, koji je sad gotovo na dnu ljestvice. Upravo zato, donosimo vam pregled najpopularnijih dječjih emisija koje smo "u ono vrijeme" svi voljeli.

Branko Kockica

Svijet u kojem vlada drugarstvo i u kojem svaki radi ono što hoće, bio je dovoljan razlog da sve klince smjesti pred ekran u još jednom napetom iščekivanju nove epizode legendarnog "Branka Kockice". A srpski glumac i voditelj Branislav Milićević bio je definitivno  izvrstan vodič do mjesta gdje su kuće od čokolade, a prozori od marmelade. Ova emisija i danas se diči titulom jedne od najboljih ako ne i najbolje na ovim prostorima.

Deco pevajte sa nama

"Dobro došli u ove vaše lične minute", obraćao se djeci Dragan Laković u najavnoj špici popularne glazbene emisije "Deco pevajte sa nama". Slično Branku Kockici, Laković je sjajno komunicirao s djecom, ali i zanimljivim gostima emisije.

Muzički tobogan

Minja Subota i njegova mikrofonka jednom tjedno ulazili su u domove mnogih i to kroz pjesmicu "Muzika je put do sreće, polje, šuma, rijeka, lug...". U ovom zanimljivom dječjem glazbenom kvizu djeca su iskušavala svoje znanje o glazbi, skladanju i improvizaciji i pritom se, naravno, sjajno zabavljala.

Fazoni i fore

"Neko ima planine,neko ima more,a šta deca imaju? Fazone i fore!". Nezaboravni Ljubivoje Ršumović u emisjiji "Fazoni i fore", klince je naprosto oduševljavao svojim pričama i pjesmama. Vjerojatno nije bilo djeteta koje nije poželjelo biti dijelom klinaca i klinceza u emisiji koja je u djetinjstvu sve prekidala u igri i zvala pred televizor.



Metla bez drške

Serija je snimana i emitirana u periodu od 1989 do 1994 godine, a nastavak je napravljen 2001 godine. Na zanimljiv način prati živote i avanture nekolicine glavnih junaka i njihovih prijatelja. Glavni akteri su: Duška, Zlatko, Dragan i Vladimir, a seriju je režirao Milivoje Milojević.




Čik pogodi tko sam

Zanimljiva emisija u kojoj bi gost došao u neki vrtić, a mališani bi u seriji pitanja trebala pogoditi čime se bavi. Stalni likovi bili su nezaboravni pop Ćira i pop Spira.



Poštanski sandučić

"41.000 pozdrava od Ejti, Pere i poštara Duje, što vas voli i štuje, cmok Zagreb". Zagrebački "Poštanski sandučić" definitivno je bila serija koja je bez problema mogla konkurirati  svojim ne-hrvatskim konkurentima. Djeca koja šalju crteže te voditelji koji pričaju priče i uče sve ispred malih ekrana bontonu, odnosno PILJP-u, (pauza iz lijepog ponašanja), godinama su zabavljale su mnoge mališane.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.