Biste li ovo ikad učinili? Odustala od odlično plaćenog posla kako bi radila "studentske poslove"

Foto: Shutterstock

NICOLE BETTS učinila je, za naše podneblje, nepojmljivu stvar: dala je otkaz na poslu s visoko iznadprosječnom plaćom kako bi radila povremene poslove za puno manju satnicu, piše Business Insider.

33-godišnja Australka bila je menadžer u Dubaiju sa šesteroznamenkastom plaćom, no nakon tri godine odlučila se za povremene poslove koji se plaćaju svega 20 dolara po satu.

Iako joj je bilo jasno da povremeni radnici slabu ekonomsku sigurnost, ona tvrdi: "Prije par godina prošla sam životnu krizu kada sam shvatila da zapravo ne živim svoj život. Nisam mrzila svoj život, ali nisam ni voljela što radim".

Betts kaže kako joj se nije sviđala "umjetna okolina" u kojoj je radila.

"Lijepo je imati stabilnost i novac, ali ja ne želim raditi 40 i više sati tjedno. Želim imati mogućnost da radim ono u čemu uživam", dodala je.

Ona sada dobiva 29 dolara po satu, od kojih tvrtka koja joj nalazi poslove uzima 9 dolara, za obavljanje manjih poslova i zadataka. Dijelom zarađenog novca Nicole plaća troškove tvrtke People Outside Walking koju je nedavno pokrenula.

Rastuće tržite "povremenih poslova"

Internet stranice poput Freelancera, Airtaskera i Sidekickera zadnjih godina privlače mnoge Australce koji su u potrazi za kraćim poslovima, poput onih u administraciji i organiziranim događajima.

Airtasker primjerice nudi poslove za oko 1,3 milijuna potencijalnih radnika.

Suosnivačica Sidekickera Jacqui Bull, koja je također svojevremeno odbila posao računovođe, kaže kako je njena stranica privukla mnoge velike tvrtke koje bi inače posao ponudile većim agencijama za zapošljavanje u vrijeme poslovne gužve.



Uspjeh ovakvih manjih agencija poput Sidekickera jest u tome što je njihova standardna plaća manja od onih u većim agencijama; 29 dolara po satu naspram 38 do 45 u većim agencijama, stoga su privlačnije većim tvrtkama.

95 posto privremenih zaposlenika u Sidekicku ima fakultetsku diplomu ili je na najboljem putu da uskoro diplomira, a većinom se radi o ljudima u dobi između 22 i 30 godina.

Oko 30 posto trenutnih njih uopće nisu Australci, već putnici većinom iz Britanije i SAD-a. Oni trenutno ne žele stalno zaposlenje već rad na nekoliko mjeseci. Obično ostaju u opticaju privremenih zaposlenika oko šest mjeseci, a zatim negdje stupe u stalni radni odnos.

"Nitko ne otpušta stalne radnike zbog privremenih; oni su samo dodatni kadar u vrijeme potrebe", kaže Bull.

Nicole Betts na kraju kaže: "Neki poslovi u Sidekickeru su stvarno odlični. Svaki je dan sada drugačiji i konstatno učim nove stvari".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.