Znate li zašto se psi valjaju u blatu i drugim neugodnim mirisima?

123rf.com

VLASNICI pasa koji se vole valjati u blatu sigurno nisu baš sretni zbog toga, no ipak, vjerujemo da sreća koju vide u očima ljubimca malo smanji ljutnju. Postoje psi koji ne mogu odoljeti valjanju u blatu i jednom kada shvate gdje su, izlaze potpuno neprepoznatljivi. Nakon blatne kupke izgledaju kao blatna čudovišta, no i dalje su to naši blentavi i zabavni ljubimci.

Prema jednoj teoriji, psi se u blatu valjaju da bi prekrili svoj miris i time se lakše približili plijenu, a prema drugoj teoriji, u koju vjeruje i najveći broj veterinara, psi naprosto tako obilježavaju teritorij i signaliziranju drugim psima.

Pseći njuh je puno jači od ljudskog i ako im se u šetnji svidi neki miris, stoji u još jednoj teoriji, oni će se htjeti čitavi prekriti njime. Osim u blatu, psi neku od ove tri teorije realiziraju valjanjem po strvini ili tuđem izmetu, što nije ni simpatično ni zabavno.

Ako vam ljubimac to napravi, prvo ga dobro očetkajte da maknete ostatke iz dlake, a  zatim ga okupajte šamponom namijenjenim isključivo psima

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.