Znanost kaže da je gledanje slatkih životinja dobro za vaše zdravlje

Foto: Pixabay

ZNATE da se nakon gledanja videa štenaca i mačića osjećate dobro, a sada postoje i podaci koji to potvrđuju. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Leeds u Velikoj Britaniji, uz podršku organizacije Western Australia Tourism, pronašlo je dokaz da gledanje slatkih životinja doprinosi smanjenju stresa i tjeskobe.

Studija je ispitivala kako gledanje fotografija i videozapisa slatkih životinja tijekom 30 minuta utječe na krvni tlak, otkucaje srca i tjeskobu.

Dr. Andrea Utley, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Leedsu, sastavila je 30-minutnu kompilaciju slatkih stvorenja.

"Bilo je nekoliko mačića, štenaca i beba gorila te kuoka", rekla je.

Kuoka je preslatko stvorenje pronađeno u zapadnoj Australiji koje se često naziva najsretnijom životinjom na svijetu.

Ispitivanje 19 osoba provedeno je u prosincu 2019. među 15 studenata i četvero zaposlenika sveučilišta. Namjerno je tempirano u vrijeme zimskih ispitnih rokova jer je tada razina stresa visoka, posebno među studentima medicine.

Kod svih ispitanika je 30 minuta nakon gledanja sadržaja zabilježen pad krvnog tlaka, kao i broja otkucaja srca te tjeskobe.

Zabilježeno je da je prosječni krvni tlak pao sa 136/88 na 115/71, što je unutar idealnog raspona. Prosječni puls je smanjen na 67,4 otkucaja u minuti, što je smanjenje za 6,5 posto.

Stopa tjeskobe pala je za 35 posto, a mjerena je pomoću samoprocjene koja se često koristi u kliničkim uvjetima za dijagnosticiranje tjeskobe, navodi Američko psihološko udruženje.

"Prilično nas je iznenadilo da je tijekom promatranja svaka mjera pala kod svakog sudionika - smanjio se puls, kao i krvni tlak. Po odlasku su naznačili i da se osjećaju manje zabrinuto", dodaje dr. Utley. 

Studija je otkrila i da se više preferiraju videoisječci, posebno kad su u pitanju životinje u interakciji s ljudima.

Stručnjaci su se nadali da će provesti dodatna ispitivanja, ukupno osam, ali su ih odgodili zbog koronavirusa. Nastavak očekuju sljedeće godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.