Upoznajte Oscara, psa koji svog vlasnika Mihaela prati na avanturi života

Foto: Mihael Strle

PAS OSCAR i njegov čovjek Mihael Strle trenutno su na avanturi života.

Naime, Oscar i Mihael zajedno prolaze Via Adriaticu, prvu hrvatsku "long distance" stazu, koja se proteže od Rta Kamenjak do Prevlake. Rade to u sklopu projekta Korak iznad, posvećenog oboljelima od reumatoidnog artritisa. 

U tom pothvatu podržavaju ih Lidl Hrvatska, kao glavni sponzor, te Xiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom. Na Indexu možete pratiti sve o njihovoj 60-dnevnoj avanturi osvajanja najviših planinskih vrhova Hrvatske.

Na početku se bojao, sad je pravi mali planinar

"Oscar se na početku bojao svakog šuškanja u planini, znao mi je čak skočiti i u krilo od straha. Međutim, sad je već hrabar pa se uopće ne obazire na zvukove prirode noću", govori nam kroz smijeh Mihael, kojemu je njegov voljeni četveronožni ljubimac jedina pratnja u ovoj avanturi.

"Ponekad mi se pridruže prijatelji, rade mi društvo na nekim kraćim dionicama puta, ali uglavnom smo samo ja i Oscar", priča nam. Oscar se na planini često susreće sa psima koji čuvaju stoku i koji se zbog toga veoma zaštitnički ponašaju prema svom teritoriju.

"Oscar i ja znamo procijeniti situaciju pa onda produžimo dalje, da ne bismo uznemiravali te druge pse, ali ni oni nas", kaže Mihael. Istim se principom vode i tijekom susreta sa stokom.

"Često se uvuče u moju vreću za spavanje"

Simpatični Oscar na svom putu nosi i bisage u kojima se nalaze osnovne potrepštine za njega, a noću se često uvuče svom gazdi u vreću za spavanje.

"Legnem u vreću i odjednom vidim - i Oscar dolazi. Dopustim mu da se sklupča uz mene, malo otkopčam vreću i ima mjesta za obojicu. Tako grijemo jedan drugog", prepričava nam Mihael kako izgledaju njihove zajedničke noći u planini.

Planinarenje sa psom

Ako i vi planirate planinarenje sa svojim četveronožnim prijateljem, trebali biste svakako na početku osigurati da pas ima kondicije i iskustva u duljem pješačenju s vama. Mihael i Oscar su tako prije ove avanture često trenirali zajedno - Oscar bi, primjerice, pratio Mihaela koji bi biciklirao na Savskom nasipu.

U planinama omogućite psu onoliko odmora koliko mu je potrebno.

Također, ako idete na planinarenje sa psom, ne zaboravite ponijeti sve što mu je potrebno. Voda i posuda za vodu su neophodni, a pobrinite se i da imate dovoljno hrane na koju je vaš pas naviknut. Pazite i na kvalitetu vode na koju bi pas mogao naići u prirodi kako biste izbjegli eventualne gastrointestinalne i druge probleme.

Također, imajte na umu godišnje doba u kojem planirate planinarenje sa psom. HGSS upozorava da su velike vrućine i nedostatak vode velika opasnost u planinama ako put planirate u ljetnim mjesecima. Najčešće akcije spašavanja, nakon padova, upravo su dehidracija i umor zbog ljetnih vrućina, kažu, a na takve uvjete nisu imune ni životinje.

Svog ljubimca na planini uvijek imajte na oku kako biste izbjegli potencijalne nezgode. U slučaju da pas pojede nešto opasno, nagazi na nešto, nešto ga ugrize ili primijetite da nešto drugo nije u redu s njim - važno je da ostanete pribrani, umirite psa i pozovete pomoć. 

Također, bilo bi dobro da svog psa prije duljeg boravka u planinama odvedete na veterinarski pregled.

I naravno, čuvajte okoliš i prirodu te pokupite smeće iza sebe i svog psa.

Njihovo putovanje, osim na Indexu, možete pratiti i na Mihaelovom Instagram profilu.

Sadržaj omogućuju Lidl HrvatskaXiaomi Hrvatska i Hrvatski Telekom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.