Što učiniti kad vam zmija uđe u kuću? Ravnatelj zagrebačkog ZOO-a dao je savjet

Foto: Čitatelj Indexa

POSLJEDNJIH tjedana sve više Zagrepčana prijavljuje da su u njihove kuće, zgrade i poslovne prostore ušle zmije. Ovoga tjedna jedna zmija snimljena je na Malešnici. Ušla je u zgradu, nakon čega je obaviješten Azil Dumovec, no njihova intervencija ipak nije bila potrebna. Jedan od stanara pustio je životinju u prirodu.

O konkretnoj situaciji pitali smo Azil Dumovec i Zoološki vrt grada Zagreba. 

"Ova je smukulja ušla u jednu zgradu na Malešnici. Na prvu je prestrašila nekoliko stanara. Nazvali su Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba s molbom da je se premjesti u prirodu. Na kraju dolazak tzv. hvatača nije bio potreban.

Jedan od susjeda zmiju je odnio do obližnjeg potoka i tamo je pustio", rekao je za Index Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Preporučuje se pozivanje stručnjaka

Mnogo građana prestraši se kada vidi zmiju. Ravnatelj zagrebačkog ZOO-a preporučuje građanima da pozovu stručnjake kada im zmija dođe u dom.

"Iako se radi o neotrovnici, preporučujemo da to rade stručnjaci. Naime, i neotrovnica u samoobrani čovjeka može ugristi. U tom slučaju čovjek treba posjetiti liječnika. Zmije inače same pobjegnu kad osjete dolazak ljudi.

Ova je možda zalutala u potrazi za hranom ili zaklonom. Zagreb je premrežen zelenim površinama, pa zmije skrovito žive u našoj blizini. Važan su dio ekosustava jer smanjuju populacije nekih drugih životinja, primjerice glodavaca", kaže nam Damir Skok.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.