Orka Lolita nakon 50 godina u zatočeništvu vraća se kući

Foto: Pexels

ORKA Lolita, također poznata kao Tokitae, ulovljena je u vodama američke savezne države Washington na ljeto 1970. Tada je imala samo 4 godine i više od 50 godina provela je u akvariju Miami Seaquarium na Floridi. Prema izvorima iz NBC Newsa, u tijeku su planovi da se Lolita vrati na slobodu.

Dio je ugrožene skupine orki

Podaci američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) navode kako je u svijetu ostalo još samo 50.000 orki. Lolita je dio još manje skupine unutar vrste, tzv. populacije južnih orki, koja živi na sjeveru Tihog oceana. Svake godine na nekoliko mjeseci, za vrijeme ljeta i jeseni, ova populacija posjećuje estuarij Puget Sound u državi Washington. Upravo zbog toga u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća dolazilo je do velikog izlova južnih orki, koje su zatim preseljavane po vodenim parkovima, što je dovelo do današnje ugroženosti populacije. Prema najnovijim podacima, ostalo je samo sedamdesetak južnih orki. 90-ih godina bilo ih je gotovo 100.  

Druga najstarija orka u zatočeništvu

Iako orke u prirodi mogu živjeti do 90 godina, u zatočeništvu im kvaliteta života znatno pada i žive u prosjeku između 10 i 45 godina. 56-godišnja Lolita trenutno je druga najstarija orka u zatočeništvu. Od nje je stariji jedino 58-godišnji Corky, koji se nalazi u SeaWorldu u San Diegu. Loliti se u posljednjih par godina pogoršalo zdravlje, ali izvori tvrde kako se prošle godine osjećala bolje.

Nada na pomolu

Lolitina sloboda najavljena je na konferenciji za novinare koju je organizirao Miami Seaquarium. Brojni prosvjednici koji su se godinama borili za Lolitinu slobodu napokon vide svjetlo na kraju tunela. Čak je i PETA, organizacija za zaštitu životinja, pokrenula nekoliko tužbi protiv Miami Seaquariuma kroz godine.

"Ako Seaquarium odluči pustiti je na slobodu, pružit će joj dugo očekivani odmor nakon pet nesretnih desetljeća u skučenom bazenu i tako poslati jasan signal ostalim vodenim parkovima, a to je da su dani zatvaranja visoko inteligentnih morskih sisavaca u neadekvatan smještaj zauvijek gotovi", izjavio je Jared Goodman, potpredsjednik PETA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.