LJETOVANJE SA PSOM

Na plaži sa psom: Neka zabava počne!

Ilustracija: 123RF

ZAJEDNIČKO ljetovanje može biti divno i nezaboravno iskustvo, kako za vlasnika tako i ljubimca. Mnogi psi vrlo rado putuju sa svojim vlasnicima i oduševljeni su prilikom za druženje, duge šetnje i puno igre. Zajednički boravak na plaži posebno veseli i pse i njihove vlasnike. U današnje vrijeme je sve lakše pronaći prikladne plaže i mjesta na kojima će ljubimac biti dobrodošao. Dobro odgojen pas, pristojnog ponašanja i u pratnji odgovornih vlasnika, uvijek će pronaći savršeno mjesto za zajednički odmor. A onda počinje zabava!

Na ljetovanju sa psom svakako je preporučljivo kupanje i plivanje ako ljubimac to voli jer je odlična rekreacija, zabavno je i zdravo. Poznato je da terapija vodom povećava jačinu, fleksibilnost i izdržljivost mišićnog tkiva, čime potpomaže funkcioniranje cjelokupnog sustava za kretanje. Psu treba dopustiti da sam diktira tempo i intenzitet aktivnosti, odnosno ne treba ga prisiljavati na prekid aktivnosti ako ih sam želi i smatra da mu nije dovoljno kupanja, plivanja i igranja na plaži. Kupanje psu ne treba dopustiti ako je more prehladno ili ako vani puše jak vjetar, kako se ne bi prehladio ili dobio upalu pluća. No ako je vrijeme povoljno, što je najčešće ipak slučaj, a vi i vaš pas ste raspoloženi za igru, druženje će biti zabavnije uz prikladne ljetne igračke. Popularni frizbi ili bumerang prvi su odabir za jurcanje po plaži i plićaku, a ako vaš pas voli plivanje, posebno će ga razveseliti atraktivne plutajuće igračke koje jednostavno pozivaju na akciju i garantiraju puno dobre zabave.

Kako bi ljetovanje bilo ugodno, opuštajuće i bez stresa, korisno je unaprijed se pripremiti, a to uključuje i neke mjere opreza. Poznato je, primjerice, da slana morska voda može iritirati osjetljivu kožu i dlaku pasa, naročito štenaca, pa nakon kupanja u moru dlaku ljubimca treba isprati običnom vodom. Time se prevenira pojava iritacija kože i češanja ljubimca. Također treba onemogućiti psu pijenje morske vode, koja kod ljubimaca izaziva slabost, povraćanje i probavne smetnje. A kako pas ne bi bio žedan, trebate uvijek uz sebe imati određenu količinu svježe, pitke vode kako biste je u svakom trenutku mogli ponuditi ljubimcu. Sklopive putne posudice i prijenosne pojilice su idealno rješenje za takve situacije.

Sunce je zaštitni znak ljeta, uživanja i opuštanja. Ima brojne blagodati, no, nažalost, donosi i neke rizike. Velik problem predstavlja štetno djelovanje sunčevih zraka, koje može dovesti i do opekotina na koži, odnosno do toplotnog udara. Zbog toga je važno zaštititi i ljubimca. Psu uvijek treba osigurati hlad i prikladnu zaštitu od sunca kako bi se mogao skloniti na sigurno kada osjeti da mu je prevruće. Vrućine se mogu olakšati posebnim prostirkama ili maramom za hlađenje. Poželjni su i preparati za zaštitu njuškice i osjetljivijih dijelova tijela psa od opekotina od sunca, kao i za zaštitu osjetljivih psećih mekuši (jastučića na šapama) od nepovoljnih utjecaja vrućeg betona, asfalta ili oštrih kamenčića.

Neki psi su posebno avanturističkog duha i skloni odlutati za svojim nosom ili nekim samo njima znanim 'poslom'. Samo trenutak nepažnje vlasnika ili ljubimca ponekad je, nažalost, dovoljan da bezazlenu šetnju pretvori u neželjenu stresnu situaciju. Kako biste to izbjegli i u svakom trenutku znali gdje se vaš pas nalazi, možete ga opremiti praktičnim GPS lokatorom kojem je dodatna prednost i to što je potpuno vodootporan. Identifikacijski privjesak s kontakt-podacima vlasnika na ogrlici vašeg psa također je dobra ideja, a može ujedno biti i zgodan modni detalj za vašeg ljubimca.

Kao dodatnu mjeru predostrožnosti savjetuje se u mjestu ljetovanja potražiti i najbližu veterinarsku ambulantu, kako biste točno znali kamo se obratiti ako bi to iz bilo kojeg razloga bilo potrebno. Sigurno je sigurno i uvijek je bolje ovu informaciju imati i ne trebati, nego je nemati u slučaju potrebe.

Dobro pripremljeni i opremljeni, uživajte sa svojim četveronožnim članom obitelji u nezaboravnom zajedničkom ljetovanju!

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.