Što se dogodi kad akvarijsku kornjaču pustite u prirodu?

 Foto: 123RF.com

Rijetka su djeca koja ne žele da im roditelji dozvole držanje kućnog ljubimca. Mnogi roditelji nažalost popuštaju dječjem žicanju.

Ne žele li im nabaviti psa ili mačku izbor pada na male životinje poput akvarijskih kornjača koje su jeftine, ne treba ih šetati, a ne manje bitan razlog jest što kornjače ne mogu ozlijediti dijete.

Da su pogriješili roditelji u većini slučajeva shvaćaju prekasno, pogotovo jer u pravilu u dom prvo stiže životinja, a tek onda eventualno oprema.

Zašto eventualno?
Kad dijete shvati da to nije ono što je željelo, a roditelji pak shvate da mala kornjača s vremenom postaje velika te da 'teglu za krastavce' treba zamijeniti akvarij s dodatnom opremom, roditelji tad pribjegavaju onome što nikako ne bi trebali činiti - ljubimca puštaju u prirodu ( rijeke, jezera, bare, potoke...).

Zabrinjavajući podaci
Prije nego odgovorimo 'zašto' navest ćemo zagrebački primjer što se događa kad akvarijska kornjača završi u gradskom jezeru.

Svježih podataka nemamo, ali djelatnici JU Maksimir brojanjem populacije barskih i crvenouhih kornjača na maksimirskim jezerima ( razdoblje od 2006. do 2012.) došli su do zabrinjavajućih podataka.


Primjerice, do kolovoza 2012. kornjače su brojali 16 puta ( na svim jezerima), a o kakvom problemu se radi govori podatak da su samo na Trećem jezeru uočili 153 jedinki crvenouhih kornjača ( drže se kao ljubimci). S druge pak strane, u njezinom prirodnom staništu uočili su samo jednu barsku kornjaču.

Gdje su nestale barske kornjače?
Crvenouha kornjača kao invazivna vrsta nalazi se na popisu 100 najnepoželjnijih životinjskih vrsta. Službeno, kao i u mnogim državama svijeta njihovo držanje je zabranjeno. 

Neslužbeno, u trenutku pisanja ovog članka bez problema ih možete nabaviti na svakom malo boljem internetskom oglasniku.

O invazivnim vrstama već smo pisali. Ponovimo kako invazivne vrste u pravilu imaju veću plodnost, brži životni ciklus, nedostatak predatora ili pak izostanak bolesti na područjima u koje dospiju.

Puštanjem akvarijske kornjače u prirodu stvarate nelojalnu konkurenciju životinjama koje u njoj žive. U konkretnom slučaju svatko tko je u maksimirsko jezero bacio akvarijsku kornjaču pridonio je izumiranju autohtone barske kornjače.

Zato vas pozivamo da budete odgovoran vlasnik i ne kućne ljubimce ne puštate u prirodu. Ako ne zbog zakonske zabrane onda barem zbog dobrobiti životinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.