Građani njemačkog grada do kolovoza moraju držati svoje mačke u kućama i stanovima

Foto: Instagram

VLASTI u gradu Walldorfu na jugozapadu Njemačke naredile su vlasnicima mačaka da svoje ljubimce drže u zatvorenom do kraja kolovoza kako bi se zaštitile rijetke ptice kojima trenutno traje sezona parenja.

Dekret je izdan kako bi se zaštitile ševe koje svoja gnijezda svijaju na tlu, zbog čega mačkama predstavljaju lak plijen. Broj ševa je posljednjih desetljeća u velikom padu u Zapadnoj Europi, a vlasti u Walldorfu su rekle kako "opstanak vrste ovisi o svakoj pojedinoj ptici".

Reagirale udruge za zaštitu životinja

Zabrana se odnosi na sve mačke u južnom dijelu grada, a navedeno je kako će se zabrana ponavljati i sljedeće tri godine. Ako njihova mačka bude uočena izvan kuće ili stana, vlasnici bi mogli platiti kaznu veću od 3.5 tisuća kuna, a ako mačka ubije pticu, kazna se penje i do više od 370 tisuća kuna.

Na ovaj su zakon reagirale neke udruge za zaštitu životinja, istaknuvši kako zabrana izlaska za mačke koje na to nisu naučene predstavlja velik stres. "Negativan utjecaj mačaka na populacije pjevica je kontroverzna teza i, koliko znamo, nedokazana u slučaju ševa u Walldorfu", rekli su za EuroNews predstavnici udruge Deutscher Tierschutzbund.

Istaknuli su i kako podržavaju mjere kojima bi se štitile ševe, ali da to ne smije ići na štetu drugih životinja. "Ako domaće životinje okrivimo za ugrožavanje određenih vrsta ptica, to je kao da ih okrivimo za to što su ljudi uništili prirodna staništa i zalihe hrane divljih životinja", poentirali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.