Gdje su po prvi put pripitomljeni psi?

Foto: 123 rf

PSI su po prvi put pripitomljeni od euroazijskih sivih vukova, prije otprilike 15-40 tisuća godina.

I s time se slaže većina stručnjaka. No, precizno mjesto, na kojem je pas po prvi put postao čovjekov najbolji prijatelj, još uvijek je nepoznanica. Dosadašnja genetska istraživanja nisu pomogla po tom pitanju: neka su istraživanja tvrdila da su psi po prvi put pripitomljeni u Aziji, dok su druga tvrdila da se tu radilo o Europi ili Bliskom istoku.
 
No, jedno novo sveobuhvatno genetsko istraživanje, provedeno na Sveučilištu Cornell, otkrilo je kako se prve pripitomljene pse vjerojatno moglo naći u središnjoj Aziji, negdje oko Nepala ili Mongolije. Psi su se od tamo proširili do istočne Azije, dok se na kraju nisu raspršili po cijelom svijetu.
 
Istraživači su do rezultata došli zahvaljujući seoskim psima, koji imaju tendenciju biti više genetski raznolikiji, više zemljopisno rasprostranjeni, a tu je i slobodni uzgoj. 
 
Također, istraživanje je pokazalo kako se pripitomljavanje vjerojatno dogodilo samo jednom. 
 
Zašto su točno prvi put psi bili pripitomljeni, to je još uvijek stvar nagađanja, no vodeća teorija tvrdi da su ljudi i psi prvi put počeli komunicirati, kada su i jedni i drugi lovili velike sisavce, što ih je povezalo.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.