Uživat će i naučiti se lijepom ponašanju: Vježbe za um i tijelo vašega psa

Foto: Shutterstock, Pinterest

VJEŽBE za tijelo i um zauzimaju važan dio života kod nas homo sapiensa. Želite li svoga psa održati u zdravoj formi i raspoloženju te izbjeći destruktivna ponašanja, sličnom praksom nagradite i njega.

Ako mislite da je puštanje psa u dvorište dovoljna fizička i mentalna aktivnost, varate se. Psi moraju imati bogat dan, kombinaciju fizičke i mentalne aktivnosti kako bi se osjećali korisnima, umornima i ispunjenima.

1. Igrajte se skrivača

Sakrijte poslasticu u kutijicu koju ćete okružiti sličnim praznim kutijicama. Pustite ga da sam nanjuška i pronađe slatkiš.

2. Potezanje konopa



Cilj natezanja konopa (vi rukama, pas zubima) jest naučiti psa kada treba popustiti. Natežite se s konopom i u jednom trenu prestanite vući te čekajte kada će prestati i on. Kada jednom prestane, nagradite ga još jednom takvom igrom.

3. Vježbanje samokontrole

Naučite psa strpljenju i poslušnosti ovim jednostavnim trikom: u zatvorenoj šaci držite poslasticu pred njuškom vašega psa te čekajte dok se ne smiri, prestane njuškati i gurkati vašu ruku. Kada se umiri, dajte mu nagradu.

4. Odlazak u šetnju

Zajednički jogging odlična je vježba i za vas i za ljubimca, ali svakoga dana odvojite malo vremena tijekom kojega ćete psu dopustiti da istražuje i njuška uokolo. Njuškanje je psu nešto kao čitanje vijesti ili društvenih mreža - saznaje koji su sve psi tim područjem prošli i što se događalo. Njuškanje mu je vrlo zabavno.


5. Pseće didaktičke igračke



Uvedite malo uzbuđenja psećim didaktičkim igračkama u kojima pas mora pronaći i "riješiti" zadatak kako bi došao do nagrade. Krenite od lakših kako ga ne biste obeshrabrili.

6. Izgradnja samopouzdanja


Izgradnja samopouzdanja lagana je ako psu pružite priliku da uči i bilježi uspjehe u novim zadacima. Razmislite o upisivanju psa na tečaj (agility).

7. Dopustite im da kopaju



Neke pasmine obožavaju kopati rupe (npr. terijeri) te se često znaju neobuzdano zaletjeti u kauč ili ispod ograde. Osigurajte mu mjesto na kojemu smije nesmetano kopati koliko mu srce želi.

8. Neka žvaču

Psi moraju žvakati, to im nalaže njihov predatorski instinkt. Kada govorimo o štencima, žvakanje će umiriti upaljene desni nakon što im ispadnu mliječni zubi. Žvakanje je mentalna i fizička stimulacija koja je psu potrebna. Ipak, budite oprezni. Uvijek budite uz svojega ljubimca kada žvače neku igračku i pazite da je veća od njegovih usta kako je ne bi mogao progutati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.