ZNAMO, pržena hrana nije najzdravija, no s vremena na vrijeme joj ne možemo odoljeti. Prženi krumpirići, pohanci i razna druga jela pržena u vrućem ulju ponekad su baš ono što nam treba i pravi comfort food, no mnogi od nas nerijetko čine velike greške prilikom prženja hrane, koje na kraju utječu i na kvalitetu samog jela.
Nedovoljno zagrijavanje ulja vrlo je česta greška, no osim nje, postoji još jedna stvar koju ste do sada vjerojatno krivo radili a da to niste ni znali. Riječ je o pretrpavanju tave ili friteze u kojoj pržite hranu.
Zašto je to problem?
Kada u tavu ili fritezu odjednom ubacite previše namirnica, temperatura ulja automatski će se sniziti, a toplina će biti neravnomjerno raspoređena, što može značiti da će neke namirnice ostati sirove, dok bi druge mogle vrlo lako zagorjeti.
@cooking_comedy_chaos Frying 101 - Maintain your oul temperature. Don’t overcrowd your pan. Dont move food until it has crisped on one side to ensure breading sticks. Dont hest your oil too hot, your food will cook on the outside and raw on the inside. Follow these tips to make your frying experience better. #tips #frying ♬ original sound - C3 - Desarae
Sve to možete vrlo lako spriječiti, i to tako da hranu pržite u više tura. U tavu ili fritezu ravnomjerno rasporedite meso ili krumpir u jednom sloju kako bi se što bolje ispržili, a ono što vam ostane pecite u drugoj turi. Možda će vam trebati više vremena, ali će se namirnice bolje ispeći i biti puno ukusnije.