Zagreb je dobio još jednu vrhunsku pizzeriju, provjerili smo što nude i koliko košta

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi jednu novootvorenu zagrebačku pizzeriju.

NA POVRATKU iz Zadra, nakon što smo posjetili dvije odlične pizzerije koje prave jako dobre napoletanske pizze, odlučili smo napraviti kratku pauzu na putu za Osijek, skrenuti s autoceste i otići u Buzin na nešto kasniji ručak. Buzin smo izabrali zbog novootvorene pizzerije Cortes u sklopu hotela Aristos.

Naime, u jednoj Facebook grupi koju pratim objavili su sliku iz Cortesa na kojoj su bile dvije jako lijepe napoletane, od kojih je jedna bila vrlo neobična pizza tijesta ljubičaste boje, a druga, pogađate, pizza s mortadelom i pistacijom.

Stol smo rezervirali telefonski, a tijekom vožnje proučili smo Cortesov jelovnik i otkrili kako se ljubičasta pizza zove Purple Rain, a boju tijesta daje joj umak od ljubičastog batata, koji zbog njegovog izgleda, okusa i sastava nutricionisti nazivaju čudom prirode.

Impresivan i prostran prostor

U Cortes smo stigli malo iza 14 sati, nešto ranije nego što smo planirali, a lokaciju smo pronašli bez ikakvih problema budući da se Cortes nalazi u sklopu hotela Aristos, tek par minuta vožnje nakon silaska s autoceste. Odmah ispred pizzerije je parking rezerviran za goste.

Čim sam ušao u veliki lijepo uređeni prostor, shvatio sam da Cortes ima vrlo zanimljiv koncept koji me podsjetio na dvije pizzerije o kojima sam već pisao. Poput zagrebačke pizzerije Butler, i Cortes se nalazi u sklopu hotela, a pizzerija je samo jedan od pratećih sadržaja hotela.

Prostor je velik, a na zidovima se nalaze veliki TV ekrani, na kojima se mogu pratiti sportski događaji, prvenstveno nogometne utakmice. To me odmah asociralo na osječki Sporthouse, koji već i u nazivu ističe ideju praćenja sportskih događaja uz konzumaciju hrane i pića.

Prostor djeluje impresivno i prostrano, a unutrašnjost je uređena moderno i skladno. Iako smo već unaprijed odlučili koje ćemo pizze naručiti, ipak smo još jednom prošli kroz veliku ponudu pizza koje nose vrlo neobična imena. U Cortesu možete naručiti Paradise City, Purple Rain, Side Efects, Chilly Bee ili Excessive Love.

Vrhunsko, od a do ž

Mi smo naručili Purple Rain, pizzu s trakicama bifteka, burratom, polusušenim rajčicama i umakom od ljubičastog batata, i Excessive love, pizzu s mortadelom i mrvicama pistacije u umaku od pistacije i bosiljka. Iako sam se bojao da ću nakon dvije vrhunske pizzerije koje sam posjetio u prethodna dva dana teško objektivno ocijeniti pizze u Cortesu, sve su dvojbe pale u vodu kad su nam se pizze pojavile na stolu.

Već se po izgledu dalo naslutiti kako Cortes pravi i poslužuje vrhunske napoletane. Izgled vrhunski, okus savršen. Iako su pizze nešto veće od uobičajenih napoletana, doslovno su u samo par minuta nestale s naših tanjura. Tijesto lagano, prozračnih rubova, odlične teksture i okusa, a sastojci jedan bolji od drugoga.

Naknadno sam se raspitao i saznao da iza svega stoji iskusni pizza majstor Berislav Fabijanić, koji je prije dolaska u Cortes radio u poznatim zagrebačkim pizzerijama Franko's i Medena. Definitivno se radi o vrlo kvalitetnom i iskusnom pizza majstoru. Nisam već dugo naišao na tako dobre moderne napoletanske pizze.

Ističem ovo moderne zato što su upravo to pizze koje su zavladale europskom pizza scenom i potisnule tradicionalnu napoletanu. Tijesto koje prolazi dugotrajan i složen proces predfermentacije i fermentacije, pečenje na vrlo visokim temperaturama u krušnim pećima te karakteristične crne fleke na izdignutim rubovima, koji su prozračni i ispunjeni šupljinama.

Cijene 9 do 15 eura

Cortes u ponudi ima četrnaest pizza neobičnih imena, a cijene se kreću od 9 eura, koliko koštaju Margherita, Capricciosa i Side Effects (pizza sa slaninom od sušenih svinjskih obraza i Nduja kobasicom), do 15 eura, koliko treba izdvojiti za već spomenutu Purple Rain.

Lijepo uređen prostor, ugodan ambijent, vrhunska usluga i jako dobre napoletane definitivno opravdavaju navedene cijene. Ako bih baš morao nešto izdvojiti i izabrati glavni adut ove pizzerije, onda bi to bilo izuzetno korektno i profesionalno osoblje. Konobari su ljubazni, srdačni, stalno prisutni, a opet nenametljivi.

Ono što me posebno razveselilo bio je pogled na pivsku kartu. Cortes, naime, ima velik izbor točenih piva, a to je nešto što definitivno smatram velikim plusom. Sve u svemu, Cortes ima velik potencijal i svakako će biti popularno odredište ljubitelja dobrih pizza, pogotovo onih koji vole i prate sport.

Čeka me jako težak zadatak u kojem ću trebati korektno napraviti i napisati TOL liste i preporuke za kraj godine budući da sam u samo tri dana pronašao tri vrhunske pizzerije, u kojima rade jako dobri i iskusni pizza majstori. Cortes nam je svakako bio točka na i jednog lijepog i sadržajnog vikenda, a uvjeren sam da će uz visoke ocjene dobiti pregršt dobrih recenzija, osvrta i kritika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.