Za ovaj desert neki govore da je afrodizijak i da ga je osmislila vlasnica bordela

Foto: Shutterstock

ROBERTO Loli Linguanotto, talijanski slastičar za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je u nedjelju u dobi od 81 godine, nakon dugotrajne borbe s bolešću, piše Daily Mail.

>> Preminuo Roberto Linguanotto, talijanski slastičar koji je izumio tiramisu

Iako je tiramisu zapravo relativno nov izum, ovaj desert od piškota natopljenih kavom i prelivenih mascarpone kremom uživa status ikone među talijanskim slasticama. Njegovo ime potječe od talijanskog izraza "tirami sù", koji doslovno znači "podigni me", što je referenca na učinak kombinacije šećera, likera i kave na naše tijelo - podiže energiju i raspoloženje.

Najraniji dokumentirani recept za tiramisu objavljen je u proljetnom izdanju časopisa Vin Veneto 1981. godine u članku o slasticama na bazi kave Giuseppea Maffiolija, poznatog kritičara hrane i člana Talijanske akademije kuhinje. Vjeruje se da je pokojni talijanski slastičar Roberto Loli Linguanotto izumio recept za ovaj kultni desert.

Navodno sasvim slučajno izumio kultni talijanski desert

Slavni slastičar stvorio je tiramisu ranih 1970-ih, dok je radio u poznatom restoranu Le Beccherie u Trevisu, na sjeveru Italije. Nekoliko je priča o porijeklu ove poslastice, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu sa šećerom i jajima.

Prema lokalnom stanovništvu, Linguanotto je recept za desert s okusom kave usavršio uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge Ada Campeola, vlasnika restorana, a desert je na meni restorana i službeno dodan 1972. godine. 

Novinar Gigi Padovani, koji je postao Linguanottov blizak prijatelj, koautor je knjige Tiramisu s njegovom suprugom Clarom. Nakon što je recept u osamdesetima objavljen u časopisu, Padovani je rekao da je došao i do Venecije, a do 1990-ih postao je poznat u cijelom svijetu.

Tradicionalni tiramisu sadrži piškote, žumanjke, šećer, kavu, mascarpone i kakao prah. Uobičajena verzija tiramisua uključuje namakanje piškota u alkohol, poput amaretta ili likera na bazi kave, a originalni tiramisu napravljen u Le Beccherieju bio je okrugao.

Neki izvori navode drugačije porijeklo

Iako se Linguanotto smatra izumiteljem tiramisua, neki izvori tvrde drugačije. Jedan od njih primjerice navodi da tiramisu djeluje kao afrodizijak te da ga je još u 19. stoljeću osmislila vlasnica bordela u Trevisu. 

Drugi izvori tvrde da postoje dokazi o "tiremesùu", polusmrznutom desertu koji poslužuje restoran Vetturino u Pierisu, u regiji Friuli-Venezia Giulia, i to od 1938. godine, a neki čak tvrde da je tiramisu nastao krajem 17. stoljeća u Sieni u čast velikog vojvode Cosima III.

Jedno je sigurno - riječ je o vjerojatno najpopularnijem desertu u Italiji koji od 2013. godine ima zaštićen status na temelju sastojaka korištenih u originalnom receptu iz 1970. godine. U nastavku donosimo i nekoliko super recepata za ovaj mnogima omiljen desert.

Klasični tiramisu

Baileys tiramisu

Tiramisu Giuseppea Salvadora

Tiramisu kuglice

Nutellamisu

Tiramisu od jagoda i kokosa

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.