JOŠ NAS samo dva dana dijele od otvaranja 4. Pizza Festivala u Zagrebu, koji će se održati od 8. do 18. svibnja na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ovogodišnjih deset sudionika Pizza Festivala spremni su sa svojim provjerenim hitovima i novim kreacijama, a to su pokazali već u ponedjeljak 5. svibnja na ekskluzivnom pretpremijernom kušanju, gdje su okupljenima predstavili dio svoje ovogodišnje ponude.
Sve je krenulo pićima dobrodošlice Central bara i Ginglebellsa koji su predstavili svoj novi koktel Limoncello-Basil, a pretasting Pizza Festivala Zagreb otvoren je izvrsnom tjesteninom Cacio e pepe iz koluta sira koju donosi kućica Pastamisee. Osim ove kremaste tjestenine u umaku od sira i tostiranog papra, na Festivalu će u ponudi imati i tjesteninu sa svježe ribanim tartufima.
Zagrebački Al Dente na Festival stiže sa šest pizza koje pričaju jedinstvenu priču, utkanu u tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotto pizze, a na pretastingu su priredili Bresaolu & Burratu te Piccante 2.0, koja je nova verzija poznatog klasika s pikantnom kobasicom, pepperdropsima i dimljenim medom.
Hrvoje Cvetko iz zagrebačke pizzerije Pizza Re okupljene je oduševio svojom pizzom Mortadela koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa jer na laganoj, prozračnoj podlozi od 48-satnog fermentiranog tijesta, donosi bogati pesto genovese, zatim kremastu fior di latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružuje mljevena pistacija, svježi bosiljak, crne masline i aceto krema.
Pizza Social Club predstavit će se s ukupno pet pizza, a osim klasika Ma'Margharite, Pizze Pizzaioli i prošlogodišnjeg hita Parmigiane, specijalno za ovogodišnje izdanje Pizza Festivala priredili su pizzu Peperoni Nduja te pizzu Cacio e pepe koje su i predstavili na pretastingu. Svi su pohvalili njihovu pikantnu Peperoni Nduja pizzu koja na podlozi od San Marzano rajčica donosi fior di latte mozzarellu, Parmigiano Reggiano, kobasice peperoni i kalabrijsku deliciju Nduju - mekanu pikantnu kobasicu od svinjskog mesa, larda i ljutih čili papričica, te luk i bosiljak.
Sve poklonike pržene pizze i ove će godine uveseljavati kućica Pizza Fritta. Ovaj jedinstveni stil pizze datira još iz 18. stoljeća iz Napulja gdje i danas među lokalnim stanovništvom uživa kultni status. Radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Kako biste maksimalno uživali u ovoj deliciji potrebno je najprije otrgnuti vrh ne bi li se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer nadjeva i tijesta.
Zagrebački RougeMarin opet će osvojiti ljubitelje sicilijanskog stila pizze i to s pet pizza inspiriranih aktivnim talijanskim vulkanima. Etna, Stromboli, Vesuvio, Vulcano i Magma redom su izdašne pizze koje su poznate i kao focaccia s dodacima, a uzvanici na pretastingu imali su priliku kušati Stromboli s inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino i motarom, zatim Etnu koja je okupljene osvojila kombinacijom bolognese umaka, graška, mozzarelle, goude, brioche mrvica, mariniranih artičoka, mariniranih maslina, ukiseljenih patlidžana, ljutike i gljiva. Vesuvio pak slavi klasične talijanske okuse spajajući roast beef, tonnato umak, ukiseljenu rotkvicu, kapare i rikulu.
Nakon iznimnog uspjeha na lanjskom Pizza Festivalu, i ove godine iz Konjščine stiže Zagyland sa svojim izvrsnim napoletanama. Na Festivalu će ponuditi četiri pizze: Margheritu, pizzu Cezar s inćunima, pizzu kuće Zagyland i ekskluzivno za ovu prigodu osmišljenu pizzu Grašizza, koja neraskidivu vezu sa Zagorjem nosi u dressingu s graševinom i grožđem, a graševine ima i u samome tijestu.
Za originalne slastice će na Pizza Festivalu biti zadužena kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić koji priprema tri nove senzacije, a na pretastingu je već osvojio okupljene dvjema. Najprije je predstavio Fry gelato koji je nazvao Brr Brr Pistaccino (gelato od pistacije, hrskavi biskvit, kadaif, mliječna belgijska čokolada, pistacio pasta), a potom slasticu Tung Tung Tung Tung Tiramisu koju čine piškote infuzirane kavom, obložene čokoladom i kakao maslacom, zatim krema od Martin Albus lješnjak likera i craft mascarponea, cappucino espuma, gianduja, te pistacio pasta s komadićima pistacije.
Osim izvrsnim balansom okusa i originalnim načinom serviranja tiramisua, posjetitelje, pogotovo fanove Tik Toka, oduševit će činjenica da su nazivi slastica, kako pojašnjava Juraj, povezani s novim Brainrot trendom na Tik Toku.
U svim delicijama Pizza Festivala Zagreb korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18:00 do 19:00 sati moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a svakodnevne novosti, nazive filmova, načine prijava na radionice i kviz možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.