Namaz koji se najčešće priprema od čvaraka, kiselog vrhnja, tvrdo kuhanih jaja, mljevene paprike, soli i papra. Sastojci se blendaju do kremaste teksture, a pašteta je najbolja ohlađena na svježem domaćem kruhu.
Pašteta od čvaraka, poznata i kao čvarkomaz, tradicionalna je delicija kontinentalne Hrvatske, posebice Slavonije. Nastala je kao domišljat način da se iskoriste čvarci, nusproizvod topljenja svinjske masti tijekom tradicionalne svinjokolje. Ovaj krepki i bogati namaz bio je neizostavan dio zimskih jelovnika, pružajući energiju potrebnu za hladne dane.
Iako se nekada smatrala sirotinjskom hranom, danas je pašteta od čvaraka cijenjeni specijalitet koji nas vraća u okuse djetinjstva i tradicije. Svaka obitelj ima svoju inačicu recepta, no osnova je uvijek ista – spoj hrskavih čvaraka, jaja i vrhnja koji se pretvara u neodoljivo kremasti namaz.
Vrijeme pripreme je svega 5 minuta, a potrebno je i oko 20 minuta za hlađenje. Recept je vrlo jednostavan za pripremu i dovoljan za 6 porcija.
Čvarke dobro sameljite u multipraktiku. Dodajte ostatak sastojaka i sve dobro izmiksajte. Pokušajte što bolje izmiksati kako bi smjesa bila glatka i lako mazljiva. Gotovu paštetu posipajte mljevenom crvenom paprikom, ohladite i poslužite uz svježi kruh ili krekere.