Uz ova fina i zdrava pića možete zaboraviti na Coca-Colu zauvijek

Foto: Instagram/Ekipa kombucha

AFERA oko Coca-Colinih gaziranih pića trese Hrvatsku i mnoga su pitanja još uvijek nejasna. Svima koji su nastradali na bilo koji način želimo da se što prije potpuno oporave, a za sve koji misle da je kraj svijeta jer ne mogu piti Coca-Colu i druge njihove sokove, donosimo neka fina bezalkoholna pića nakon kojih na ove potonje nećete više ni pomišljati. Riječ je o kombuchi koju pijemo već nekoliko godina, a trebali biste početi i vi.

>> Ovo su pitanja na koja nam Coca-Cola ne želi odgovoriti

Idemo prvo riješiti zašto biste je trebali piti i što je kombucha uopće. Kombucha je pjenušavi osvježavajući napitak na bazi crnog i zelenog čaja i probiotičke kulture SCOBY koja se sastoji od kvasaca i dobrih bakterija. Ovaj drevni eliksir porijeklom je iz Azije, a pripisuju mu se pozitivni učinci na imunitet i probavu.

Kombucha je napitak koji je odličan izvor probiotika i antioksidansa, pomaže metabolizmu, oslobađa tijelo od toksina i povećava energiju. Uz to jača imunitet, ali i pomaže u mršavljenju. Općenito su fermentirani proizvodi dobri za mikrobiom i zdravlje crijeva, a kombucha je osim što je zdrava, i izvrsnog okusa. Sad kad znamo malo više o ovom genijalnom napitku, možemo na našu listu trenutno najboljih kombucha koje se mogu kupiti na hrvatskom tržištu.

1. Ekipa kombucha

Neki dan smo vam pisali o njihovoj velikoj boci kombuche koju smo našli u Sparu - 750 ml kombuche s bobičastim voćem ondje košta 4 eura, a još ranije o tome koliko je ova kombucha apsolutno izvrsna, što je prepoznato i na internacionalnoj razini, pa su ovog ljeta na Great Taste Awardsu dobili dvije zvjezdice za svoju kombuchu Classic.

>> Hrvatska EKIPA kombucha osvojila dvije zvjezdice na Great Tasteu

Osim ove dvije što smo gore nabrojali, postoje još dva okusa u njihovom asortimanu, a to su đumbir&kurkuma te bazga. Kao i svaka druga kombucha, može imati do 0.5 posto alkohola zbog fermentacije.

2. Crobucha

Još jedna kombucha iza koje se krije fora priča, odnosno Ukrajinac koji živi i radi u Dalmaciji (a više o tome pročitajte na linku ispod), je Crobucha, a njihov najdraži okus nam je definitivno lavanda. Zvuči čudno, i ne, nije kao da ste ušli u bakin ormar. Probajte, odlična je.

>> Razgovarali smo s Vladimirom, Ukrajincem koji u Hrvatskoj proizvodi kombuchu

3. Kocha kombucha

Još jedna kombucha koja nam je među favoritima je Kocha, a nedavno nam je Hrvoje koji je i pokrenuo cijelu priču odao svoj recept za kombuchu, tako da je možete napraviti i vi sami kod kuće (upute korak po korak su ovdje). Dok vaša ne fermentira i ne bude spremna za piće, možete probati Kochine u tri izdanja: classic, đumbir&hibiskus te lavandu&limun.

>> Kako je Hrvoje iz Zagorja sa svojom kombuchom Kocha osvojio Dalmaciju

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.