U Stonu će se održati prvi Festival prirodnog vinogradarstva i spontanih vina

Foto: Instagram/Grapeston Festival

U SUBOTU, 27. travnja u Stonu, u Kneževom dvoru, unutar srednjovjekovnih stonskih zidina, održat će se prvi GrapeSton, festival koji okuplja hrvatske prirodne vinare koji su ujedno i organski vinogradari.

Oni će na GrapeStonu imati priliku predstaviti svoja vina koja su nastala na principima ekološkog uzgoja uz minimalnu intervenciju u vinogradu i podrumu te spontanu fermentaciju s autohtonim kvascima, bez korištenja kemikalija i pesticida.

"GrapeSton je priča o vinarima koji rade na zemlji i uzgajaju vlastito grožđe. Oni osluškuju prirodu i surađuju s njom, intervenirajući samo kada je zaista potrebno. Pritom ne koriste kemijska sredstva, herbicide ni pesticide. Fokus je na obogaćivanju tla i razvitku snažne loze kako bi dobili zrele i zdrave bobice od kojih nastaje vino koje nema što za sakriti", stoji na Instagramu festivala GrapeSton.

Što nas očekuje na festivalu?

Na festivalu će nastupiti tridesetak vinara, iz Hrvatske i Slovenije, koji će predstaviti svoja prirodna vina, a moći će se kušati i jela pripremljena od lokalnih sezonskih namirnica. Za jela će biti zaduženi Tvrtko Šakota s ekipom iz korčulanskog Eko Škoja, Luka Košir iz restorana Grič i Jakob Pintar iz restorana TaBar iz Slovenije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.