Tvrde da peku napoletane, no nisu ni blizu, a napojnica od 10 posto je obavezna

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na Hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu, a danas vam piše o jednoj mađarskoj pizzeriji.

IAKO SAM nakon zadnjeg odlaska u Pečuh bio uvjeren kako sam posjetio sve tamošnje pizzerije, prvenstveno one koje prave dobru pizzu i imaju visoku ocjenu u recenzijama, ipak sam se prevario. Nakon mog osvrta na pizzeriju Timar 26, za koju sam napisao da je najbolja u Pečuhu, nekoliko je komentatora napisalo kako postoji jedna još bolja.

Nisu napisali na koju točno pizzeriju misle i nisu naveli njeno ime. Naravno, dugo me je to kopkalo pa sam se raspitivao i čitao osvrte te uistinu pronašao pizzeriju koja mi je na neki čudan način duže vrijeme prolazila ispod radara.

Šetnja, lokot, pizza

Pečuh je prekrasan grad, udaljen je samo sat vremena vožnje od Osijeka, pa smo ga u zadnjih par godina posjetili desetak puta uz uobičajenu shemu. Prvo šetnja po gradu i obilazak znamenitosti, a zatim odlazak na ručak. Dogovor je vrlo jednostavan, jednom idemo na ručak u neki od mađarskih restorana s tradicionalnom mađarskom kuhinjom, a jednom idemo na pizzu.

Iako je ovaj put bio red na neki od mađarskih restorana, ipak sam se uspio izboriti za odlazak u pizzeriju Elefantos, pizzeriju koju uz Timar 26 spominju svi gastro blogeri i ljubitelji pizze. Po dolasku u Pečuh iskoristili smo prekrasan sunčani dan pa smo prvo odradili šetnju uobičajenom rutom od katedrale svetog Petra i Pavla pa preko Sečenji trga sve do kulturne četvrti Zsolnay.

Usput smo ispod katedrale u Ulici Janus Pannonius ostavili još jedan lokot za uspomenu. U toj se ulici nalaze dvije zanimljive turističke lokacije na kojima turisti mogu ostaviti svoje male lokote. Šetnja, lokot, fotkanje pa napokon zasluženi ručak u Elefantosu.

Više od 20 pizza

Pizzerija Elefantos nalazi se u neposrednoj blizini Sečenji trga na adresi Jokai ter 6. Iskoristili smo pomalo nestvarno topao i sunčan dan pa smo sjeli za jedan od desetak stolova postavljenih na maloj vanjskoj terasi. Iznad samog ulaza na uglu zgrade nalazi se simpatična kamena figura slona asocirajući na naziv ove pizzerije.

U ponudi se nalazi više od dvadeset pizza, a mi smo nakon dosta dugog proučavanja jelovnika izabrali dvije beskrajno dugog naziva. Pizze su u jelovniku pod rednim brojevima, a nazivi im se sastoje od glavnih sastojaka. Pomalo čudno i neuobičajeno.

Naručili smo jednu bijelu pizzu s umakom od bosiljka, šunkom i sušenim rajčicama i drugu crvenu s gorgonzolom, mozzarellom i finim trakicama goveđeg mesa (beef tenderloin). Obje su nam pizze poslužene vrlo brzo, iako je u pizzeriji bila poprilična gužva.

Napoletane? Ma kakvi

Na ulazu se nalazi ploča kojom Elefantos ističe prave napoletanske pizze, ali pizze koje su nam poslužene definitivno nisu prave napoletane, ni izgledom ni okusom. Tijesto me je podsjetilo na tijesto kakvo ima lički Ruspante, ali samo izgledom i teksturom, dok je okus Ruspanteovog tijesta daleko bolji.

Ovo su pizze nešto između modernih i tradicionalnih napoletana, ne previše uzdignutog i prozračnog ruba, tanke i ne baš pretjerano mekane sredine. Definitivno ih ne bih uvrstio u prave napoletane. Nadjevi su kvalitetni i dosta dobro posloženi. Naravno, na bijeloj je pizzi dominirao okus šunke u finom umaku od bosiljka, a na crvenoj dosta snažan okus finih trakica beef tenderloina.

Napojnica je obavezna

Cijene se kreću od 1990 forinti (5.40 eura) za Marinaru do 5100 forinti (13.80 eura), koliko košta najskuplja pizza s trakicama goveđeg mesa. Margherita je 2990 forinti (8 eura). Na ove cijene treba dodati i deset posto napojnice koja je u ovom restoranu obavezna i istaknuta je na računu.

Sve u svemu, Elefantos ima solidne pizze jako dobrog tijesta i kvalitetnih nadjeva, ali Timar 26 i dalje ostaje moj prvi izbor za pravu napoletansku pizzu u Pečuhu. Lijepo uređen prostor, srdačno i susretljivo osoblje i vrhunska lokacija u blizini Sečenji trga glavni su aduti zbog kojih se, ako vas put odvede u Pečuh, definitivno isplati posjetiti ovu pizzeriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.