Svi žele paprenjake kao ove naše čitateljice: "I ja radim po tom receptu, provjeren"

Foto: Marina Gašpar Prskalo

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo jednu jako lajkanu objavu, a ono o čemu se radi vrlo su prigodni keksi baš za ovaj dio godine. Riječ je o paprenjacima, prhkim keksima s brdom začina, divnog okusa i još divnijeg izgleda.

"Tradicionalno, jednostavno i prefino", kaže autorica objave i fotografija te dodaje:

"Radila sam točno prema ovom receptu i jako sam zadovoljna. Nijedna aroma ne iskače, sve je fino balansirano, imaju taj blago papren okus od bijelog papra, baš kako treba", a recept o kojem govori je recept za klasične paprenjake s Index Recepata koji možete pronaći na ovom linku.

"I ja radim po tom receptu, provjeren! Najvažnije je da slučajno ne stavite prašak za pecivo (ne piše u receptu, ali mnogi misle da treba) jer se onda ne mogu dobiti ovi lijepi uzorci", dodaje druga naša zadovoljna čitateljica.

Odakle paprenjaci?

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski keksi s medom i crnim paprom. Prije su se zbog izdržljivosti na raznim vremenskim prilikama pripremali tijekom cijele godine, ali se najčešće peku zimi i tijekom Božića. U početku su to bili keksi jednostavnog četvrtastog izgleda, no danas se pripremaju i ukrašavaju u raznim oblicima.

Popularni su i izvan Hrvatske, i to pod nazivom Speculaas, a u Nizozemskoj i Belgiji, gdje ih tako nazivaju, redovito ih ukrašavaju motivom vjetrenjače. Kod nas se takvi drveni kalupi u koje se utiskuje tijesto za paprenjake mogu kupiti u manjim radnjama u kojima se prodaju kuhače, pletene košare i slični proizvodi.

Najčešće se za začinjavanje koriste muškatni oraščić, đumbir, bijeli papar, cimet i kardamom koji se pomiješaju i dodaju u tijesto te mu daju taj poseban okus, ali i miris zbog kojeg vam u kući na dan pečenja ovih keksa neće trebati mirisna svijeća za zimski ugođaj.

>> Recept za paprenjake s fotografije

Foto: Marina Gašpar Prskalo
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.