Chefovi i restorateri često nam se žale da su Hrvati ekstremno konzervativni u izboru hrane. Restoran može staviti na meni najsezonskije, najlokalnije i najmaštovitije jelo na svijetu, ali većina gostiju svejedno će tražiti nešto pohano i nešto pečeno.
Neosporno je da su najprodavanija jela u zagrebačkim lokalima ćevapi i drugo mljeveno meso s roštilja, pizze i jednostavni jeftiniji sushi, uglavnom s lososom. Kult Plave Kamenice i ove je godine anketirao desetak zagrebačkih restorana o jelima koja se najviše naručuju, ne računajući roštilj, pizze i sushi. Rezultati, nažalost, potvrđuju tezu da su Hrvati i dalje vrlo konzervativni u izboru hrane u restoranima.
Evo liste.
1. Tartar biftek
Svi restorateri s kojima smo razgovarali kažu je tartar biftek jedno od pet njihovih najprodavanijih jela
2. Bečki šnicl
Bečki šnicl jedno je od najomiljenijih jela i u Esplanadi i u Theatriumu i u Balonu. "Što možete, Hrvati obožavaju pohano", kaže voditelj jednog od elegantnijih hrvatskih restorana.
3. Biftek
Do 2022. biftek je bio uvjerljivo najprodavanije jelo u većini zagrebačkih restorana srednje i više klase. Kad su cijene bifteka eksplodirale, prodaja se smanjila, ali je i dalje veoma popularan.
4. Burrata
Burrata je jedino manje konvencionalno jelo na ovoj listi. Već je godinama najprodavanije predjelo u Carpacciu. Toliko je tražena da je ušla na menije lanaca roštiljarni.
5. Losos
Hrvati obožavaju losos u svim oblicima, od sushija, preko dimljenog do filea lososa, osobito s teriyakijem. Losos je uvjerljivo najprodavanija riba u mnogim široko popularnim restoranima.
6. Janjetina s ražnja (u sezoni mlade janjetine)
Janjetine nikad dovoljno, neovisno o cijeni. Janjetina s ražnja jedno je od najprodavanijih hrvatskih restoranskih jela dulje od pola stoljeća.
Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.