Kada nas uhvati prehlada, grlobolja ili gripa, mnogi od nas posežu za provjerenom pilećom juhom. No, što kada bismo mogli zaviriti u kuhinje i ljekarničke ormariće chefova i liječnika? Oni otkrivaju svoje tajne recepte i namirnice koje im pomažu da se što prije vrate na noge, od piletine bhuna do vatrenog meda. The Guardian, piše The Guardian.
Za dr. Ricarda Joséa, konzultanta za respiratornu medicinu, ključna je hidratacija. "Radi se o čestom ispijanju gutljaja tijekom dana kako bi sluznice ostale vlažne", ističe on. Imunologinja dr. Jenna Macciochi slaže se i dodaje: "Često umiješam žlicu sirovog meda - prirodnog umirujućeg antimikrobika - u šalicu čaja od majčine dušice, što pomaže ublažavanju iritacije.
Također volim čaj od korijena bijelog sljeza, koji je izvrstan za sluznice." Zanimljiv trik nudi i dr. José: naribajte mrkvu, prekrijte je šećerom i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro ćete dobiti slatki sirup koji oblaže grlo i smiruje kašalj.
Profesor Ron Eccles, bivši direktor Centra za prehladu, preporučuje toplu i ukusnu hranu. "Sve ukusno poput juhe od rajčice, pileće juhe ili curryja - ja volim piletinu tikka bhuna - potiče lučenje sline i sluzi u dišnim putovima i pomaže u smirivanju kašlja", kaže on. Slično razmišlja i dr. Macciochi, koja se oslanja na tople juhe s češnjakom, đumbirom i shiitake gljivama.
Chefica Asma Khan kune se u haldi doodh, odnosno mlijeko s kurkumom. "Kurkumin u kurkumi je snažan protuupalni sastojak. To nije neko trendi wellness piće - to je ono što moja obitelj koristi generacijama", objašnjava. Jednostavno zakuhajte šalicu punomasnog mlijeka, pustite da se malo ohladi i umiješajte žličicu mljevene kurkume.
Juhe su također izvrstan izbor. Specijalistica dijetetičarka Sophie Medlin preporučuje juhe od miješanog povrća u temeljcu od kostiju, s dodatkom piletine ili tofua. Dr. José preferira canju, tradicionalnu portugalsku juhu s piletinom i rižom, dok Thomasina Miers, suosnivačica lanca Wahaca, voli umirujuće azijske juhe s češnjakom i đumbirom.
Kod grlobolje pomažu i hladne i tople namirnice. Sophie Medlin predlaže smoothieje sa smrznutim bobičastim voćem i kefirom, a profesor Eccles preporučuje "sladoled ili sladoled na štapiću za ublažavanje boli". S druge strane, topli napitci poput vrućeg meda i limuna ili biljnih čajeva s korijenom bijelog sljeza također su učinkoviti. Thomasina Miers za odrasle priprema "hot toddy" - topli napitak s viskijem, medom i limunom. Važno je držati se meke hrane poput pirea ili jogurta kako ne biste dodatno iritirali grlo.
Tijekom gripe apetit je često slab, pa je fokus na tekućini. Profesor Eccles pije energetska pića, kavu i čaj, dok se dr. Macciochi oslanja na kokosovu vodu i biljne čajeve bogate elektrolitima. Kada se apetit vrati, Asma Khan preporučuje khichdi, jelo od riže i mungo graha koje je nježno, hranjivo i lako probavljivo. Za jačanje organizma, Sophie Medlin savjetuje zapečenu tjesteninu s puno povrća i proteinima.
Kod želučanih problema, ključno je prvo odmoriti želudac. Dijetetičarka Priya Tew savjetuje da se u početku ne jede ništa, a zatim postupno uvode suhe i jednostavne namirnice poput krekera ili tosta. Dr. Emily Leeming preporučuje čaj od đumbira za smirivanje mučnine. Kada najgore prođe, važno je obnoviti crijevni mikrobiom hranom poput živog jogurta, kefira, zobi i kuhanih jabuka.
Ako je bolest posljedica burne noći, Thomasina Miers prvo poseže za tekućinama bogatim vitaminima, poput zelenog soka od celera, peršina i jabuke s dodatkom đumbira. "Zatim slijedi puno vode, dobra jaka kava i, kada se mogu suočiti s tim, tostirani kruh s prženim jajetom, hrskavim slanutkom, sirom i čili uljem", otkriva svoj recept za oporavak.