Što će se jesti na Olimpijskim igrama u Parizu? 60 posto hrane bit će bez mesa

Francuski div supermarketa i Sponzor Olimpijade u Parizu 2024. - Carrefour - predstavio je svoju strategiju pružanja svježih proizvoda za sportaše u Olimpijskom selu tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024. (Foto: Profimedia)

PAŠTETA od guščje jetre, žablji kraci, puževi, tatarski biftek... Sve su to poznata francuska jela, a sudeći prema njima, tradicionalna francuska kuhinja baš i nije prilagođena veganima i vegetarijancima.

Naime, Francuzi konzumiraju dvostruko više mesa od svjetskog prosjeka, a mogu se pohvaliti i najvećom potrošnjom govedine i teletine po stanovniku u Europi. Zato je pravo iznenađenje što će na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu većina jela biti - bez mesa.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu najavili su da će čak 60 posto hrane koja se služi široj javnosti tijekom događaja biti bez mesa, a 80 posto svih jela serviranih na Olimpijskim igrama bit će proizvedeno od lokalnih namirnica iz Francuske.

"Naša je odgovornost educirati ljude koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Moramo promijeniti svoje navike i smanjiti ugljični otisak. Dakle, kada kupujete hranu na Olimpijskim igrama, trebali biste probati i vegansku hranu koja će se tamo posluživati jer je vrlo ukusna", rekao je predsjednik Olimpijskih igara u Parizu Tony Estanguet.

Što će biti na meniju?

Restoran u olimpijskom selu u Parizu, gdje će biti smješteni sportaši koji sudjeluju na Olimpijskim igrama, posluživat će čak 40 tisuća obroka dnevno i bit će otvoren 24 sata te će postati najveći takav restoran na svijetu, koji može ugostiti više od 3500 ljudi.

Tony Estanguet, predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., posjećuje farmu krumpira Vaulerand u Villeronu, u blizini Pariza (19. travnja 2024., Foto: Profimedia)

Iz organizacije kažu da će 33 posto hrane biti na biljnoj bazi, a prvi put će oko 15 tisuća sportaša jesti iz tanjura koji se mogu prati umjesto iz onih jednokratnih. Jela koja će se posluživati u ovom restoranu kreirat će neki od najpoznatijih francuskih kuhara.

Među njima je i Alexandre Mazzia, čiji je restoran u Marseilleu zaradio tri Michelinove zvjezdice - on je predstavio recept s mljevenim slanutkom sa začinskim biljem i umakom od dimljene ribe. Drugi kuhari otkrili su neka svoja jela, uključujući rižoto od kvinoje i čokoladni mousse s malinama.

Prvi put olimpijski sponzor je tvrtka za biljne zamjene za meso - Garden Gourmet, a nudit će hamburgere bez mesa, falafele, medaljone, filete i tunjevinu biljnog podrijetla. U olimpijskom selu također će biti nekoliko pekarnica koje će proizvoditi svježe francuske baguette, a u selu se neće posluživati alkoholna pića.

>> Je li odzvonilo jedenju žabljih krakova u Francuskoj? Mnoge vrste su ugrožene

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.