ZA PITU od jabuka kažu da je kraljica jeseni, a s obzirom na to da nam je jesen sve bliže, pravo je vrijeme da zapišete ovaj provjereno dobar recept za sočnu i prhku pitu s mrvičastim posipom, za koji je zaslužna naša čitateljica Slava Hodak iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Mrvičasti posip, hrskav i zlatan, savršeno se stapa s mekanim nadjevom od jabuka, stvarajući desert kojem je teško odoljeti. Bilo da je poslužite uz šalicu čaja ili kuglicu sladoleda od vanilije, ova pita uvijek će biti rado viđen gost na stolu - jednostavna za pripremu, a raskošnog okusa koji oduševljava iznova i iznova.
Za ovaj kolač trebat će vam:
Umijesite maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, brašno, prašak za pecivo i sol te napravite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ohladite 60 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dobro namastite kalup za pečenje.
Izvadite tijesto iz hladnjaka. Razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini tako da bude malo veće od kalupa za pečenje. Stavite tijesto u kalup i pritisnite ga prstima dok se ne formira rub visok otprilike 2 cm.
Na tijesto zatim stavite nadjev od jabuka. Pripremit ćete ga tako da jabuke ogulite i narežete na kockice, a zatim pomiješate s cimetom i vanilin šećerom. Preko jabuka stavite mrvičastu smjesu. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 40-50 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa, a cijeli recept pronađite ovdje.