Američke pekare posljednjih mjeseci trese neobičan trend: sve popularniji postaju slani croissanti punjeni sastojcima koje bismo prije očekivali u burgeru nego u francuskom pecivu. Slani kroasani zauzimaju sve više mjesta u vitrinama pekarnica pa tako danas možete pronaći kroasane sa sirom, mesom rakovice, s ramenom, slaninom, jajima i sirom, pa čak i s kobasicama i grahom ili gljivama, piše Eater.
Slani kroasani u SAD-u sve su popularniji, posebno zahvaljujući društvenim mrežama, i više nisu samo pecivo nego gotovo platforma za priču i kompletan obrok. Pekarica Maham Qureshi koristi ih kao način da prenese okuse pakistanske kuhinje: dimljena govedina, achaari piletina, dum ka keema - bogate, začinjene, slojevite kombinacije.
@foodbyremi these are my croque monsiuer inspired croissants! creamy cheesy sauce encased with Brunswick ham and tangy onion chutney. a must make for a weekender brunch! let me know if you give it a go (full recipe will be on my website in a hour lol) #brunch #brunchideas #croissant ♬ A tu lado - Edgar 🇲🇽
U Relic Bakery u San Diegu stvari idu još dalje: kroasan s tikvom i balzamičnim octom te poširanim jajem. Kuhar Derek Hadden kroasanu pristupa kao restoranskom jelu: balansira masnoću i radi složenija jela u formi kroasana.
"Počeo sam gledati sezonske proizvode i stvarati jelo koje bih stavio na tanjur, ali ga prilagoditi tako da funkcionira na kroasanu", kaže. To obično znači smanjenje masnoća - jer je tijesto za kroasane već samo po sebi masno - i dodavanje više kiseline. "Pokušavam staviti na pecivo stvari koje vjerojatno ne biste očekivali vidjeti na pecivu", kaže Hadden.
@elburritomonster I’ll take a savoury Steak Croissant over sweet ANY day 😋 Pain Au Raisin also gets a free pass 🤷♂️ #steak #sandwich #croissant #frenchfood ♬ Les rues de Paris - Le Cur En Chantant
Dominique Ansel, izumitelj Cronuta, stvorio je između 700 i 800 okusa Cronuta od njegovog lansiranja 2013. godine. "Svaki mjesec je novi i nikada, ali baš nikada nismo ponovili okuse", kaže. Pa ipak, Ansel nikada nije napravio slani Cronut.
"Želim zadržati integritet i status Cronuta. To je nešto slatko", kaže. Bi li uspjelo? Možda. "Mislim da ne bismo trebali. Mislim da bismo ponekad trebali zadržati kroasan jednostavnim. Dobro je istraživati. Može biti zanimljivo, ali ne za sve", kaže on.
Ne bi bilo ništa čudno da ovaj trend dođe u Hrvatsku, a Kult Plave Kamenice istaknuo je da bi, s obzirom na to da Hrvati ionako žive na proizvodima iz pekarnica, slani kroasani bili logičan sljedeći korak, pod uvjetom da nisu tek sendvič sa šunkom i sirom, nego zaista kulinarska ideja.
Njihove potencijalne hrvatske varijante - od kroasana s ćevapima u kojemu bi kroasan bio zamjena za somun, do kroasana sa sarmom i kroasana s tartufima i kozjim sirom - zvuče kao "meme", ali zapravo imaju gastronomski smisao ako su izvedeni na pravi način.
Imajući sve to na umu, slani bi kroasani vrlo lako mogli uspjeti u Hrvatskoj. Publika već postoji, trend craft pekarnica je izuzetno aktivan, a lokalna gastronomija ima dovoljno jak identitet da ponudi unikatnu verziju ovog globalnog trenda umjesto da ga samo kopira.