Repa, bilo svježa ili kisela, često je zanemareno povrće u modernoj kuhinji, no njezina svestranost i bogat okus zaslužuju povratak na naše stolove. Od krepkih zimskih variva koja nas podsjećaju na djetinjstvo do iznenađujućih kombinacija poput tjestenine ili tradicionalnih pogača, repa nudi pregršt mogućnosti. Donosimo vam pet odabranih recepata koji će vas inspirirati da isprobate ovu namirnicu na nove i klasične načine te se ugrijete uz jela puna okusa.
Ovo je jelo koje miriše na djetinjstvo i toplinu doma. Riječ je o klasičnom varivu koje se jednostavno priprema u jednom loncu, a okus mu dodatno obogaćuje suho meso po želji. Savršen je izbor za hladnije dane kada tražimo nešto zasitno i utješno, a recept je ovdje.
Ništa ne grije dušu i tijelo kao zdjela domaće juhe. Ova kombinacija repe i drugog povrća prava je poslastica za ljubitelje tradicionalnih okusa. Spoj slatkoće mrkve, blage pikantnosti repe i kremaste teksture stvara savršenu ravnotežu koju možete poslužiti kao toplo predjelo ili laganu večeru. Recept pronađite ovdje.
Ako ne znate što biste pripremili s repom, a želite isprobati nešto novo i drugačije, ovaj recept za tjesteninu na talijanski način idealno je rješenje. Brzo, jednostavno i ukusno jelo koje dokazuje da se repa odlično slaže i s mediteranskim okusima, a recept se nalazi ovdje.
Ovaj recept vodi nas u Međimurje, gdje se priprema tradicionalna pogača sa sjevera Hrvatske. Riječ je o vrsti slane savijače od vučenog tijesta punjenoj nadjevom od naribane repe, svježeg sira i vrhnja. Jedinstveno jelo koje vrijedi isprobati, a recept je ovdje.
Istarska jota je iznimno popularno jelo na žlicu koje se smatra zimskom maneštrom. Glavni sastojci su grah, kiseli kupus ili repa te suho meso. Ovo jelo, koje se nekoć smatralo hranom siromaha, danas je cijenjeni specijalitet koji grije u hladnim danima. Cijeli recept pronađite ovdje.