KADA ne znate što napraviti za ručak, fettuccine s češnjakom i parmezanom odlična su ideja. Gotove su u manje od pola sata i neće vas puno koštati, a bit će toliko ukusne da ćete ih htjeti jesti svaki dan. Evo što vam sve treba od sastojaka i koliko ćete morati izdvojiti za ovo jelo.
Tjestenina za manje od 4 eura
Ova količina dovoljna je za četiri osobe, a za fettuccine s češnjakom i parmezanom bit će vam potrebni ovi sastojci:
- 30 g maslaca
- 4 režnja češnjaka, protisnutog
- 470 ml pilećeg temeljca
- 240 ml mlijeka
- 230 g fettuccina
- sol, papar
- 25 g naribanog parmezana
- 2 žlice svježe sjeckanog peršina
Maslac od 250 g košta 1.79 eura pa će vas 30 g maslaca koštati 0.21 euro, a četiri režnja češnjaka teže oko 20 g pa ćete za to izdvojiti 0.11 eura (kilogram je 5.99 eura). Litra pilećeg temeljca je 1.99 eura pa ćete za 470 ml izdvojiti 0.93 eura, a litra mlijeka je 0.94 eura pa ćete 240 ml platiti 0.22 eura.
Najskuplja stavka je tjestenina - paket od 500 g fettuccina košta 3.49 eura pa će vas 230 g koštati 1.60 eura, a umjesto parmezana možete koristiti sir ribanac, koji košta 1.19 eura za 40 g pa će vas 25 g izaći 0.74 eura. U cijenu nismo uračunali sol, papar i peršin, a ovo će vas jelo ukupno koštati 3.81 euro.
Recept za fettuccine s češnjakom i parmezanom
U većoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte protisnuti češnjak pa ga pržite otprilike minutu. Ulijte pileći temeljac i mlijeko, dodajte tjesteninu te začinite solju i paprom po ukusu. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i kuhajte 18 do 20 minuta.
Kada tjestenina bude kuhana po vašem ukusu, umiješajte parmezan i, ako je pregusto, po potrebi dodajte još mlijeka dok ne postignete željenu gustoću. Sklonite s vatre, pospite svježe sjeckanim peršinom i još malo parmezana po želji i poslužite.