U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronašli smo odličan recept za kolač od mrkve. Iako recepata za razne varijante kolača od mrkve već imamo i na Index Receptima, priprema ovog je ipak posebna i razlikuje se od ostalih. Naša čitateljica Dubravka Domitrović ispod čije su objave svi tražili recept, recept je i podijelila, a mi ga prenosimo u nastavku.
Dubravkin kolač od mrkve
Sastojci koje ćete trebati za biskvit:
- 3 jaja
- 80 g smeđeg šećera
- 80 g bijelog šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 170 ml suncokretovog ulja
- 1 žličica cimeta
- 250 g naribane mrkve
- 85 g mljevenih oraha (može i malo nasjeckanih komadića)
- prstohvat soli
- 180 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Za prvu kremu potrebno je:
- 500 ml mlijeka
- 50 g gustina
- 85 g bijelog šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
Za drugu kremu si pripremite:
- 50 ml slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
- 250 g mascarponea
Napravite biskvit tako da prvo miksate jaja i obje vrste šećera, pa polako dodajete ostale sastojke. Odvojite pola sa strane za kasnije, a jednu polovicu ulijte i poravnajte u limu za pečenje (ne onaj veliki od pećnice, već manji, otprilike 25x35 cm). Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite do pola, nekih 15 minuta.
Skuhajte prvu kremu na pari dok se prva polovica biskvita peče, pa prelijte preko napola pečenog biskvita. Poravnajte i odmah preko prelijte i drugu polovicu smjese za biskvit. Ispecite do kraja, 20 do 25 minuta (provjerite čačkalicom).
Ohladite kolač, ali ne vadite iz kalupa, a onda ga premažite drugom kremom za koju ste otopili slatko vrhnje i bijelu čokoladu, pa pomiješali s mascarponeom. Ohladite kolač da se sve dobro stegne. Ok je par sati, ali najbolje je preko noći.