Recept za ovu tradicionalnu slasticu zapisan je još 1916. Evo kako su je tada radili

Foto: Shutterstock

Salenjaci su klasik hrvatske kontinentalne kuhinje, starinski kolači koji svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo i bakinu kuhinju. Njihova tajna leži u lisnatom tijestu koje se, umjesto maslacem, premazuje mljevenim svinjskim salom, što im daje jedinstvenu prhkost i sočnost.

Iako priprema zahtijeva malo više vremena i truda, rezultat je toliko slastan da se svaka minuta isplati. Donosimo vam recept star više od stotinu godina, zapisan davne 1916., koji jamči savršene, mekane salenjake baš onakve kakve pamtimo.

Ovi kolači tradicionalno su se pripremali u zimskim mjesecima, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu, u vrijeme svinjokolje kada je svježeg sala bilo u izobilju. Smatrali su se pravom poslasticom i pekli su se za posebne prigode, blagdane i obiteljska okupljanja. Recepti su se prenosili s generacije na generaciju, a ovaj iz 1916. godine svjedoči o dugoj i bogatoj povijesti ove slastice.

Vrijeme pripreme je oko 2 sata, a vrijeme pečenja 25 minuta. Od navedenih sastojaka dobije se otprilike 8 porcija.

Sastojci

  • glatko brašno
  • žumanjak
  • jaje
  • svježi kvasac
  • toplo mlijeko
  • sol
  • očišćeno svinjsko salo
  • oštro brašno (za salo)
  • pekmez od šljiva
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Prvo pripremite smjesu sa salom. Očišćeno i samljeveno svinjsko salo pomiješajte sa 160 g oštrog brašna. Smjesu stavite između dva lista papira za pečenje, razvaljajte u oblik kvadrata i ostavite sa strane dok pripremate tijesto. Za tijesto, razmrvite svježi kvasac u malo toplog mlijeka i pustite da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, sol, žumanjke i cijelo jaje. Dodajte nadošli kvasac i ostatak toplog mlijeka pa zamijesite glatko tijesto.

Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Na sredinu tijesta položite pripremljeni kvadrat od sala i brašna. Preklopite rubove tijesta preko sala tako da ga u potpunosti zatvorite, kao pismo. Lagano razvaljajte. Tijesto ostavite da odmara 15 minuta. Nakon toga ga ponovno razvaljajte i preklopite. Postupak valjanja, preklapanja i odmaranja od 15 minuta ponovite ukupno četiri do pet puta kako biste dobili karakteristične listiće.

Nakon zadnjeg preklapanja, tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike pola centimetra. Režite ga na kvadrate željene veličine. Na sredinu svakog kvadrata stavite žličicu pekmeza od šljiva. Kvadratiće preklopite kako biste dobili trokut ili pravokutnik. Rubove dobro pritisnite da pekmez ne iscuri tijekom pečenja. Salenjake slažite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Vrijeme pečenja ovisi o veličini salenjaka. Pečene i još tople salenjake obilno posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.